Yritykset velvoitetaan huolehtimaan ihmisoikeuksista


Sonja Finér hallitusohjelmaneuvottelujen alla Säätytalolla pidetyssä kampanjatempauksessa yritysvastuulain puolesta. 

Yksin kuluttajan vastuulle ei pitäisi jäädä pohdinta, onko myynnissä oleva tuote vastuullisesti tuotettu. Hallitusohjelmassa onkin käynnissä selvitystyö yritysvastuulaista. 

Monet yritykset toimivat maassamme esimerkillisen vastuullisesti, ja niiden tuotteita voi hankkia turvallisin mielin. Suomi kuitenkin kulkee jälkijunassa yritysvastuulain voimaan saattamisessa: nykyinen lainsäädäntömme ei estä yrityksiä myymästä ns. ”hikipajoissa” tuotettuja tuotteita. Esimerkiksi Ranskassa yritysvastuulainsäädäntöä jo noudatetaan, ja monessa muussa Euroopan maassa laki on pitkällä valmisteilla. Suomessakin lakialoite saatiin yritysvastuujärjestö Finnwatch ry:n, useiden vastuullisesti toimivien yritysten sekä aktiivisten kuluttajien aloitteesta hallitusohjelmaan. 

”Laki perustuu YK:n yritysvastuuperiaatteissa määriteltyyn huolellisuusvelvoitteeseen”, sanoo yritysvastuulain puolesta Suomessa kampanjoivan Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér ja lisää: ”Huolellisuusvelvoitteen myötä yrityksillä tulee olla käytössään riittävät prosessit kielteisten ihmisoikeusvaikutusten tunnistamiseksi, välttämiseksi ja ennen kaikkea vähentämiseksi”, Finér kuvailee. 

Ihmisoikeuksien polkemisen salliminen Suomen rajojen ulkopuolella ei ole vain ihmisoikeuskysymys. ”Samalla heikennetään suomalaisen työn kilpailukykyä ja vaikeutetaan vastuullisesti toimivien yritysten asemaa markkinoilla.” 

Lain voimaantulon jälkeen kuluttajan elämä nykyisessä vastuullisuusväitteiden ja -sertifikaattien viidakossa helpottuu. ”Tämä helpottaa kuluttajien valintaa ostopäätöksiä tehtäessä, sillä pelkästään kuluttajan vastuulla ei tulisi olla pohtia, millaisissa oloissa tuote on tuotettu”, Finér painottaa.

Lisätietoa: www.ykkösketjuun.fi ja www.finnwatch.org 

Jaa tämä artikkeli


Lifestyle