Yökastelu on yleinen vaiva, joka yleensä loppuu ajan myötä


On hyvä ymmärtää, että yökastelu on yleensä puhtaasti fyysistä ja liittyy lapsen erilaisiin kehitysvaiheisiin. Tavallisia syitä yökasteluun eli enureesiin ovat perinnölliset tekijät, hormonaaliseen ja virtsarakon kehitykseen liittyvät syyt, aivojen ja virtsarakon välinen yhteys sekä syvä uni.

Yökastelu ei ole merkki psykologisista tai käytösongelmista, eikä lasta pidä missään tapauksessa syyllistää siitä. Parhaiten vanhemmat tukevat lastaan olemalla kärsivällisiä ja suhtautumalla positiivisesti. Yökastelusta kannattaa puhua suoraan ja tukea lasta mahdollisimman paljon.

Monia helpotuskeinoja

Jos lapsen terveys huolestuttaa, kannattaa vaivasta jutella lääkärille. Lääkäri voi määrätä yökasteluun antidiureettista hormonia lääkehoitona, mutta yökastelua voi hoitaa myös lääkkeettömästi. Helppo tapa säästyä huolelta on ottaa käyttöön DryNitespyjamahousut, jotka ovat huomaamattomat ja todella imukykyiset. Niiden avulla lapsi voi nukkua yönsä rauhassa ja hänellä on mukava ja varma olo. Tuotteesta löytyvät omat mallinsa tytöille ja pojille.

Selkeät rutiinit auttavat myös vaivan hallintaan. Ilta-aika kannattaa rauhoittaa ja nukkumaanmenoaika pitää yhtenäisenä. Lapsen viimeisestä vessakäynnistä tulee huolehtia ennen nukahtamista. Ennen nukkumaanmenoa ei kannata juoda suuria määriä nesteitä, etenkään kofeiini- tai hiilihappopitoisia juomia. Riittävästä nesteensaannista kannattaa huolehtia jo aiemmin päivällä.

Vaihtoyöasu ja puhtaat vuodevaatteet kannattaa olla jo valmiiksi varattuna, ja varsinkin jos vahinko on päässyt sattumaan, kannattaa lapselle sen jälkeen pukea DryNites-pyjamahousut. DryNites on tuottanut vanhempien ja lasten avuksi lastenkirjan ”Markus pissaa sänkyyn”, jonka lukeminen huojentaa lapsen mieltä ja saa näkemään, kuinka yleinen vaiva on. Kirjan lukeminen yhdessä voi olla hyvä tapa rauhoittua ja rentoutua yhdessä.

Markus pissaa sänkyyn -kirjan voi ladata osoitteesta drynites.fi ja samalla voi tilata myös ilmaisen tuotenäytteen.

www.drynites.fi

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Perhe