Ylivieskan kasvun ihme


Pohjanmaalla sijaitsee pienisuuri kaupunki, jonka väkiluku on kuin ihmeen kaupalla kasvanut viimeiset 20 vuotta. Siihen on tarvittu uskallusta, yritteliäisyyttä ja hyviä palveluja. 

Kun etsitään suomalaisia menestystarinoita, kannattaa hiljentää vauhtia Keski- ja Pohjois- Pohjanmaan rajan tietämillä. Siinä missä kantatie 63 vaihtuu kantatie 86:ksi, siinä missä kaikki pääradan junat pysähtyvät. Juuri siinä sijaitsee Ylivieska, valtateiden risteyksessä. Sen väkiluku on kuin ihmeen kaupalla noussut viimeiset 20 vuotta. Mielenkiintoiseksi Ylivieskan tekee se, ettei se ole kasvanut minkään läheisen ison kaupungin imussa kuten kehyskunnilla on tapana. 

Ylivieska on noussut omin voimin. Mutta mikä on pienen pohjalaisen kaupungin elinvoiman salaisuus? Kaupunginjohtaja Maria Sorvisto on lupautunut vastaamaan kysymykseen. 

Hyvät elämäneväät 

”Se on hyvä kysymys. Kaupungin kasvuun on monia syitä. Ensinnäkin Ylivieskassa on hyvät elämäneväät lapsiperheille ja palvelut – myös kunnalliset – ovat lähellä. Meillä on myös ammattikorkeakoulu”, Sorvisto kertoo. 

Ylivieska on kokenut ison rakennemuutoksen. Maatalouden osuus kaikesta tuotannosta on vuosien varrella vähentynyt ja nyt alue on iso kaupan keskus. Jopa 2/3 saa siitä elantonsa. Loppu on pääasiassa teollisuutta, etenkin metalliteollisuutta. 

”Muistan, kun uusi Kärkkäisen tavaratalo avattiin vuonna 2003. Sen mukana tuli paljon muita toimijoita Savarin alueelle, tosin Autolaaksona Ylivieska on tunnettu jo 70-luvulta lähtien. Alue on iso auto- ja konekaupan keskus.” 

Kaupunki on edesauttanut kasvua tekemällä mm. nopeita kaavoituspäätöksiä. Yritystontin saa yhä heti käyttöön. 

Uusi palvelukeskus 

”En tiedä, liittyykö se pohjalaisuuteen, mutta yrittäminen on ylivieskalaisille tärkeää. Olemme sinnikkäitä. Uskallamme tehdä isoja päätöksiä.” 

Sorvistolla on omakohtaista kokemusta sisukkuudesta. Siitä oli etua SM-maastohiihtouralla. Muita tunnettuja ylivieskalaisia ovat mm. kirjailija Hannele Lampela, pesäpalloilija Sami Haapakoski, Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs, muusikko Jukka Leppilampi ja näyttelijä Minttu Mustakallio. 

Ylivieska jatkaa kasvuaan. Keskustan lähellä olevasta Taanilasta on tulossa uusi palvelukeskittymä. 

”Yleiskaavaan varattiin tilaa kaupalle ja palveluille. Taanilaan valmistui elokuussa koulu ja iso liikuntasali, jossa pelataan futsal-liigaa. Uusi alue on varsin vetovoimainen myös lähiliikuntapalveluiden suhteen.” 

www.ylivieska.fi

Jaa tämä artikkeli


Tekoja Suomesta