Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila: ”Tasa-arvon tulisi olla Suomen vientituote”


Yleisradiossa toteutuu pääsääntöisesti tasa-arvoinen työkulttuuri, mutta joillain osastoilla on työtä vielä tehtävänä. Yhdenvertaisuuteen on panostettu aikaisempaa vahvemmin myös ohjelmatarjonnassa, mistä yhtenä esimerkkinä mainittakoon naisleijonien taival jääkiekon MM-kisoissa. Ylen viestintä-, HR- ja strategiajohtaja Gunilla Ohls pitää tärkeänä, että kehittämiskohteet tiedostetaan ja tarpeellisia toimenpiteitä tehdään: ”On äärimmäisen hienoa, että meillä on kaikissa ammateissa sekä naisia että miehiä. Monipuoliset tiimit tuovat esiin erilaiset näkökulmat.” 

90-luvulla Ohls työskenteli Ruotsin SVTn suomenkielisen toimituksen päällikkönä. Hän muistaa olleensa hyvin otettu, kun tuli valituksi Tulevaisuuden johtajat -kurssille. Kurssilla painotettiin kaikkien osallistujien olevan tulevaisuuden johtajia. ”Näin ympärilläni harmaantuneita ukkoja ja ajattelin, ettei tämä ole mahdollista. Nämä ukot eivät väisty!”

Nyt Ohls kannustaa naisia tukemaan toisiaan ja ottamaan rohkeasti vastuuta sekä toivoo, että naisille annettaisiin mahdollisuus kasvaa esimiesrooleissaan. ”Johtaminen on hauskaa! Uskon, että naiset voivat jopa miehiä vahvemmin käyttää asemassaan persoonaansa.” 

Gunilla Ohls ja Merja Ylä-Anttila ovat raivanneet tiensä läpi miehisen media-alan ja haluavat nyt kannustaa nuoria naisia ottamaan vastuuta.

Tasa-arvosta vientituote 

Syksyllä 2018, ensimmäistä kertaa 70 vuoteen, Ylelle nimitettiin naistoimitusjohtaja, media-alan konkarina tunnettu Merja Ylä-Anttila. Menestyksekkään uran alku ei ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Hän muistelee aikaansa politiikan toimittajana, jolloin tytöttely oli arkipäivää: ”Kuljin Eduskuntatalon käytävillä jakkupuku päällä, hiukset lyhyiksi leikattuina. Saunailloissa jouduin odottamaan pukuhuoneessa tai saunakammarissa.” 

Ylä-Anttila on iloinen, että miehinen kulttuuri on laantunut ja haluaa nykyisessä asemassaan kannustaa nuoria naisia ottamaan vastaan esimiesvastuuta. Hän toivoo pikaista uudistusta perhevapaisiin sekä siihen, että naisilla ja miehillä olisi aito valinnanvapaus niin urallaan kuin perhe-elämässäänkin. Ihmisten henkilökohtaisia valintoja tulee kunnioittaa. 

”Suomen yhden vientituotteen pitäisi olla tasa-arvo”, Ylä-Anttila julistaa. Hänen suurena haaveena on järjestää vahvojen naisjohtajien kansainvälinen tapaaminen Suomessa: ”Se voisi olla osa naisten tasa-arvon vientihanketta.” 

Haaveen toteuttamisen aika ei ole vielä, mutta Kansallisen saunapäivän kunniaksi Ylä-Anttila on varannut Tamminiemen ikonisen saunan, jossa Kekkonen kestitsti miesten iltamia. Tällä kertaa paikalle kutsutaan keskustelemaan naisjohtajuuden muutoksesta eri ammattikuntia edustavia, eri ikäisiä naisia. ”Mukana on huumoritwistiä, mutta aihe on tärkeä”, Ylä-Anttila summaa.

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Kehittyvä Suomi Työelämä