”Yks, kaks, kolme…!” Ui elämäsi kuntoon!


Uimaliitto haastaa kesäkansan uimaan, vesijuoksemaan ja -jumppaamaan. Ui elämäsi kuntoon -kampanjan applikaatio on uintia ja vesiliikuntaa harrastavan sähköinen viestintäväylä. 

Olet uimataitoinen, jos syvään veteen pudottuasi ja sukelluksista pintaan päästyäsi pystyt uimaan yhtäjaksoisesti 200 metriä; siitä 50 metriä selälläsi. 

Osaatko? Pystytkö? 

”Jokaisen kannattaa kokeilla ja varmistaa oma osaaminen turvallisissa olosuhteissa”, sanoo Suomen Uimaliiton aikuisliikunnan kehittäjä Krista Terämaa. Monet muistavat hänet myös paljon positiivista huomiota herättäneen Norppauinti-tempauksen valmentajana.

Terämaa muistuttaa, että uimataito on Suomessa välttämätön kansalaistaito, mutta se on myös ilo ja jokaisen etuoikeus. 

Uinti on suosittu liikuntamuoto, mutta moni polskii vajavaisin taidoin. ”Uinti on sitä mukavampaa, helpompaa ja fyysistä kuntoa kehittävämpää, mitä paremmin perustekniikka on hallussa”, Terämaa sanoo. Hän toivoo, että ihmiset ottaisivat kopin uimaseurojen myös tavallisille kuntouimareille tarjoamista kursseista ja mahdollisuudesta oppia hyväksi kuntouimariksi. ”Niska kenossa ja henkeä pidättäen ei tarvitse eikä pidä uida”, Terämaa sanoo. 

“Uimataito on ilo!”

Hän huomauttaa, että jyvät seuloontuvat harrastamalla, mutta kaikkien ei ole tarvis ryhtyä kilpauimareiksi. ”Uimaliiton tavoitteena on tuoda seuratoimintaa lähemmäs tavallista uimaria”, Terämaa sanoo ja korostaa, että oppinen ei katso ikää uimataidossakaan. Hän kertoo oppilaanaan olleesta rouvasta, joka ei osannut uida, mutta oli vanhoilla päivillään päättänyt oppia. ”Ennen pitkää uimme yhdessä altaan mitan, turvallisesti rinta rinnan”, Terämaa sanoo ja kuvaa oppilaansa iloa ikimuistoiseksi. 

Yksi Uimaliiton tavoitteista on kehittää ennen muuta aikuisliikuntaan liittyvän vesiliikunnan tarjontaa. ”Matkauinnin lisäksi vesijumppa ja -juoksu ovat loistavia kuntoilu- ja kuntoutusmuotoja!” 

Avovesiuinnille kaverin kanssa 

”Yks, kaks, kolme. Istu isän polvelle!” Suomalaista kesää on mahdoton miettiä ilman vettä, vesileikkejä ja -urheilua. Krista Terämaa muistuttaa, että avovesissä uinti on erinomaista ja elämyksellistä kuntoliikuntaa. Luonnonvedet tarjoavat loistavat puitteet, mutta uimasillaan avovedessä pitää tietää taitonsa ja tuntea fyysinen jaksamisensa. Turvallisuudesta ei pidä tinkiä, sillä uimaria ei aina ole helppo huomata esimerkiksi nopeasti liikkuvasta veneestä. ”Avovesiuinnilla kannattaa aina olla kaverin kanssa”, Terämaa sanoo. 

“Perustekniikat haltuun uimakoulussa!”

Metrejä uimalla, minuutteja juoksemalla ja jumppaamalla 

Markkinointi- ja viestintäjohtajan Jari Lamminahon mukaan Uimaliiton tavoitteena on houkutella lisää väkeä löytämään vesiliikunnan ilo. Liitto myös haastaa harrastajat kasvattamaan kuntoa ja uintitekniikkaansa. 

Ui Elämäsi Kuntoon -kampanjaan osallistuvissa uimahalleissa kävijät keräävät kuukauden ajan metrejä uimalla, minuutteja vesijuoksulla ja -jumpalla. Tulokset kerätään yhteen ja valtakunnallisesti parhaat uimahallit palkitaan. 

Lamminaho kertoo, että perinteisen suorituskortin lisäksi kampanjaan osallistuvat voivat kirjata vesiliikuntasuorituksensa nyt myös digimuodossa uudessa Ui Elämäsi Kuntoon -applikaatiossa. ”Huikean uran uimahyppääjänä tehneen Joona Puhakan yritys Coredo Oy on rakentanut kampanjalle applikaation, joka toimii vesiliikkujan viestintäväylänä ja sähköisenä muistikirjana. Jatkossa Ui Elämäsi Kuntoon ei siis ole vain kuukausittainen kampanja vaan jatkuvaa vesiliikunnan iloa”. 

www.uimaliitto.fi

Jaa tämä artikkeli


Vapaa-aika