Yhteishyötykäytön uusi aika syntyy Myllykoskelle


Reilun tunnin ajomatkan päässä pk-seudulta Kymenlaaksossa sijaitsee Myllykosken 100 ha:n tehdasalue, jossa on mm. biologinen jätevedenpuhdistamo ja kattilalaitos valmiina tuottamaan uusiutuvaa energiaa.

Myllykosken yritysalue on täynnä mahdollisuuksia, joiden hyödyntäminen yhteistyöllä on ekologista  ja taloudellista.

Historiallisesti ainutlaatuisten perinteiden pohjalle ja loistavalle sijainnille on hyvä rakentaa uutta menestystä nykyaikaisten vaatimusten pohjalta. ”Tämä oli meillä lähtökohtana hankkiessamme Myllykosken, jonne ajaa pk-seudulta reilussa tunnissa”, sanoo kiinteistön omistavan Redeven toimitusjohtaja Jari Lahtinen.

Uuden käyttötarkoituksen antaminen hyväkuntoisille rakennuksille ja valmiiksi rakennetun, poikkeuksellisen hyvän infrastruktuurin hyödyntäminen vähentää tilojen tuottamaa hiilikuormaa. Puistojen ympäröimällä, Kymijoen varrella sijaitsevalla Myllykoskella on paljon helposti muunneltavaa teollisuus- ja toimitilaa, mutta myös valmis asemakaava ja runsaasti rakennusoikeutta jäljellä. 

”Teemme tätä valtavasti kehityspotentiaalia omaavaa aluetta erityishoukuttelevaksi biotalouden alan toimijoille mm. käynnistämällä hankkeen, joka tähtää bioetanolin valmistamisen aloittamiseen huomioimalla erityisesti paikan ja toimintojen synergiaedut esim. materiaalivirroissa sekä hukkalämmön hyödyntäminen”, Lahtinen kertoo.

”Myllykoski tarjoaa synergiaetuja bioklusterille ja mekaaniselle puuteollisuudelle. Valmis infra, toimiva alihankkijaverkosto ja kalusto vähentävät kustannuksia. Tilojen uusiokäyttö ja hukkalämmön hyödyntäminen sopivat yritysten vastuullisuustavoitteisiin.”

Ihanteellinen tilaisuus kehittää uutta biotalouteen liittyvää toimintaa

Myllykosken tehdasalueen infrastruktuurin vuoksi alue on ihanteellinen ympäristö biotalouden keskittymälle. 

”Erilaiset biotalouteen ja mekaaniseen puuteollisuuteen liittyvät materiaalivirrat liikkuvat jo ketterästi täällä Kymenlaaksossa”, Lahtinen painottaa ja lisää: ”Esimerkiksi bioetanolin valmistuksessa syntyy sivutuotteita, joiden hyödyntäminen ja jalostaminen antavat mahdollisuuksia uudelle liiketoiminnalle ja kiertotaloudelle.”

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi