YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ METSÄKONEALAN KEHITYKSEN KÄRJESSÄ


Ponsse Oyj on koneellisen puunkorjuun edelläkävijä ja kehittäjä, jonka tekemisen keskiössä on asiakas. Kasvaessaankin yritys on säilyttänyt hienon Ponsse-hengen: siellä on hyvä tehdä töitä ja sen tuottamaan laatuun voi luottaa. Ponsse on tutkitusti neljättä vuotta peräkkäin Suomen maineikkain yritys. 

Ponssen tehtaan työntekijät, vasemmalta tuotantopäällikkö Esa Penttinen, vastuullisuuspäällikkö Katja Paananen ja UX-Designer Panu Johansson.

Tänä päivänä 50-vuotias Ponsse on globaali yhtiö – silti edelleen arvopohjainen, matalahierarkinen perheyritys. Asiakaslähtöisyys on kaiken tekemisen ydin. Läpi vuosien Ponssella on lisäksi pysynyt poikkeuksellisen vahvana erityisesti yksi asia: työntekijän arvostus. 

”Meillä elää edelleen ylä-savolainen, innovatiivinen autotalliyrityshenki”, kiteyttää teleteknologian alalta Ponssen palvelukseen siirtynyt kokenut teollinen muotoilija Panu Johansson lisäten: ”Litteä organisaatio mahdollistaa sen, että tekemisen rentous on aitoa ja joustoa löytyy. Ponssen koneiden käyttäjäkokemuksen hiominen on osoittautunut todella mielenkiintoiseksi. Tämä on hieno yritys kehittyä ja kehittää!” 

”Ponssen työkulttuuri on ainutlaatuinen. Se saa edelleen voimaa yrityksen perustajan Einari Vidgrénin ajatuksista: Henkilöstön arvostus on ykkösasia. Yrityksen menestyksestä kannetaan vastuuta yhdessä kaikkina aikoina”, summaa yrityksen vastuullisuuspäällikkö Katja Paananen lisäten: ”Olen ollut Ponssella vuodesta 1999 lähtien ja iloinnut siitä, miten vastuullisuus ohjaa päivittäistä tekemistämme. Oma tehtäväni on tukea eri toimintojen ja koko yrityksen onnistumista yhteisissä vastuullisuustavoitteissa.” 

”Töitä tehdään tavoitteellisesti ja tosissaan, mutta rennosti”, sanoo tuotantopäällikkö Esa Penttinen. Hän on ollut Ponssella opiskeluaikojen loppusuoralta, vuodesta 1996. Nykyisin Penttisen johdettavana on noin 420 työntekijää. ”Urheilin aikanaan SM-tasolla lentopallossa. Joukkuepelaamisen oppeja hyödynnän edelleen.” Penttinen viihtyy Ponssen leivissä ja asuu Kuopion seudulla: ”Olen saanut vaihdella hommia. Nykyinen toimenkuvani on seitsemäs ja käsittää valmistuksen kaikki toiminnot, joita ovat valmistus, tuotannonkehitys, tuoterakenne, laatu ja tulevaisuudessa myös tuotantolaitteiden kunnossapito.” 

Pienestä konepajasta alkanut Ponssen yritystoiminta toimii nyt 40 eri maassa. Ponsse-konsernissa on lähes pari tuhatta työntekijää ja laaja kirjo työmahdollisuuksia. Ponsse on yksi maailman suurimmista metsäkonevalmistajista: se on panostanut pitkäjänteiseen kehitykseen, henkilöstöön ja asiakasyhteistyöhön. Kuopiosta 100 kilometriä pohjoiseen sijaitsevalla Vieremällä sijaitsevan emoyhtiön lisäksi konserniin kuuluu 11 tytäryhtiötä Ruotsissa, Norjassa, Ranskassa, Venäjällä, Isossa- Britanniassa, Irlannissa, Yhdysvalloissa, Kiinassa, Uruguayssa ja Brasiliassa sekä Epec Oy Seinäjoella. Ponsse-henki elää vahvana, asemapaikasta tai työtehtävästä riippumatta. 

Ponssen ensimmäisen metsäkoneen Einari Vidgrén valmisti Vieremällä aikanaan kierrätysosista. Nykyiset modernit metsäkoneet perustuvat ympäristöystävälliseen tavaralajimenetelmän puunkorjuuseen, jossa puu kaadetaan, karsitaan ja katkotaan määrämittaansa jo metsässä. 

Lähde: Luottamus&Maine –tutkimus (9/2021) 

www.ponsse.com

Jaa tämä artikkeli


Suomen Kiinnostavimmat Työnantajat