Yhdessä metsään


Kuva: Jaana Hopeakoski / Suomen Partiolaiset

Hiljaisuus, pimeä metsä. Yksi kavereista kaivaa kitaran esiin, nuotio ritisee. Näemme juuri ja juuri toistemme kasvot nuotion loimussa. Kaikki mitä sillä hetkellä tarvitsen, on siinä.

Viime aikoina yhä useampi meistä on hakeutunut luontoon. Lapset löytävät kiipeilypuita, ihanaa ripisevää jäätä, mahtavia keppejä. Kalliolla ihaillaan maisemia ja juodaan yhdessä kaakaot. Luonto antaa tilaa hengittää ja irrottautua huolista.

Lapsuuden luontokokemukset luovat vankan pohjan metsäsuhteelle. Partiossa viemme vuosittain kymmeniä tuhansia lapsia ja nuoria metsään. Toisinaan rakennamme sinne pienen kaupungin kokoisen leirin kahviloineen ja vesiliukumäkineen, toisinaan piipahdamme illaksi tuijottelemaan tähtikuvioita oman ryhmän kanssa. Emme tarvitse kattoa pään päälle ja kännykkää käteen oppiaksemme uutta. Perhepartiossa ihan pienetkin lapset saavat yhdessä aikuisen kanssa mahdollisuuden luontoelämyksiin ja kivaan ohjattuun toimintaan.

Iän karttuessa harrastuksissa kertyy arvokkaita taitoja. Opitaan ottamaan toiset huomioon ja kantamaan vastuuta, suunnittelemaan ja toteuttamaan. Nuoret johtavat ryhmiä, yhdistystä, toisia vapaaehtoisia. Nämä elämäntaidot kantavat pitkälle. Siksi on tärkeää, että jokainen yksinäinen lapsi saisi mahdollisuuden harrastukseen, ystäviin ja yhteisöön. Vähävaraisten lasten partioharrastusta tuemme lahjoittajien avustuksella Partion ystävät -rahastosta.

Maapallon hyvinvointi on partiolaisille luovuttamattoman tärkeää. Haluamme lasten oppivan suojelemaan ympäristöä ja huolehtimaan, että myös tulevilla sukupolvilla on mahdollisuus nauttia monimuotoisesta luonnosta. Partiolaisia ohjaava ajatelma on hyvä tavoite ihan kaikille: ”Yritä jättää tämä maailma vähän parempana kuin sen löysit.”

Maria Ruohola
Puheenjohtaja
Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry

Jaa tämä artikkeli


Perhe Vapaa-aika