Dieselautojen saastuttava maine on menneen talven lumia


Dieselautoilla on yhä julkisessa keskustelussa saastuttajan maine, mikä perustuu vanhentuneeseen tietoon niiden lähipäästöjen runsaudesta: ”Uusimmat dieselautot on varustettu SCR- katalysaattoreilla, jotka neutraloivat haitalliset lähipäästöt eli typenoksidit ja pienhiukkaset liki kokonaan AdBlue-liuoksen avulla”, AdBluen kehittäjiin kuuluvan Yaran tuotepäällikkö Sami Ruisma kertoo.

Päästöt merkittävänä kriteerinä lentoaseman taksiliikenteen kilpailutuksessa

Finavia kilpailutti taksiliikenteen vapautuessa Helsinki-Vantaan Lentoaseman kolme ensimmäistä taksilinjaansa siten, että jokaiseen valikoitui yksi palveluntarjoaja.

”Eräs merkittävä kriteeri kilpailutuksessa oli taksiautojen päästöt. Vähäpäästöisyys tuotti merkittävästi pisteitä ja sen vuoksi kaikkien kolmen ensimmäisen linjan operoijat käyttävät Euro VI -luokan kalustoa”, Jukka Isomäki Finavia Commercial Servicesiltä valottaa.

”Toivomme, että Finavian esimerkki herättää kuljetuksia kilpailuttavat ja järjestävät tahot osoittamaan vastuullisuuttaan myös tällä tavoin.”

Kilpailutuksen vaikutus on merkittävä päästöjen suhteen, sillä lentokentältä lähtee viikoittain peräti 20 000 taksikuljetusta. Vähäpäästöisyyden edistäminen ei maksanut Finavialle mitään.

”Toivomme, että Finavian esimerkki herättää kuljetuksia kilpailuttavat ja järjestävät tahot osoittamaan vastuullisuuttaan myös tällä tavoin”, Yaran ympäristöratkaisujen liiketoimintapäällikkö Juha Sarlund Yaralta summaa.

Sami Ruisma sekä Juha Sarlund Yaralta.

Olemme mukana Kuljetus – Logistiikka messuilla Helsingin Messukeskuksessa 9.-11.5.2019 osastolla 3c30.

Uusimpien vuosimallien lähipäästöt hipovat nollaa

Dieselhenkilöautojen Euro VI -luokan päästökriteereissä on määritelty, että typenoksidipäästöjä (NOx) saa olla alle 0,08 g/km ja pienhiukkasia alle 0,005 g/km. Raja-arvot ovat NOx-päästöjen suhteen yli neljä kertaa ja pienhiukkasten osalta peräti sata kertaa pienemmät kuin vuosituhannen vaihteessa. Edellä mainitut päästökriteerit koskevat Suomessa kaikkia 1.9.2015 jälkeen rekisteröityjä dieselhenkilöautoja.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli vuoden 2018 lopulla kaikkiaan 750 603 dieselhenkilöautoa, joista EURO VI -luokan autoja oli 144 902. Tuoreimpien tutkimusten mukaan ilmansaasteiden sisältämien pienhiukkasten on arvioitu Suomessa johtavan liki 4000 ihmisen ennenaikaiseen kuolemaan vuosittain. Liikenteen lisäksi lähipäästöjä taajamissa syntyy etenkin puun pienpoltosta ja katupölystä.

www.yara.fi/

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Kuljetus ja Logistiikka