Y-Säätiö on kohtuuhintaisen vuokra-asumisen uudistaja


Suomen neljänneksi suurin vuokranantaja Y-Säätiö on tekemässä uutta aluevaltausta. Säätiön omistama M2- Kodit rakennuttaa Jyväskylään kaksi täysin massiivipuurunkoista kerrostaloa ensimmäisenä Suomessa. Taloihin tulee 48 ARAvuokra-asuntoa. Parhaillaan kilpailutuksessa oleva kohde valmistuu alustavan arvion mukaan kesällä 2020.

”Kohtuuhintaisuus ei tarkoita laadusta tai neliöistä tinkimistä. Myös arkkitehtuurilla on merkityksensä. Suomalainen kohtuuhintainen asuntotuotanto erottuu kansainvälisessä vertailussa edukseen laadullaan”, Y-Säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen sanoo.

”Massiivipuurunkoisten kerrostalojen rakentamisessa tullaan hyödyntämään korkean valmiusasteen tilaelementtejä, jotka ovat nopea pystyttää kohteessa. Asennus tapahtuu aina valmiin vesikaton alla, jolloin elementit eivät pääse kastumaan työmaalla”, projektipäällikkö Riku Lehtiö valottaa.

”Rakennusmateriaalina puu on myös pienempi hiilidioksidipäästöiltään kuin betoni. Tavanomaista energiatehokkaammilla taloteknisillä ratkaisuilla pyrimme minimoimaan käytönaikaista energiankulutusta ja päästöjä”, Lehtiö sanoo.

Yleishyödyllinen ja poliittisesti sitoutumaton Y-Säätiö tarjoaa kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ja vähentää asunnottomuutta. Yli 17 000 erityisryhmille suunnattua tai ARA-tuettua vuokra-asuntoa (M2-Kodit) yli 50 paikkakunnalla omistava Y-Säätiö on Suomen neljänneksi suurin vuokranantaja.

Asunto ensin -periaate, jonka kehittämisessä Y-Säätiön on ollut aktiivisesti mukana, on tuottanut merkittäviä tuloksia asunnottomuuden ehkäisyssä. Asunnottomuuden määrä Suomessa on enemmän kuin puolittunut kolmessa vuosikymmenessä. Pitkällä aikavälillä saavutetut tulokset selittyvät riittävällä kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarjonnalla.

Y-Säätiö laski viime lokakuussa ensimmäisenä yleishyödyllisenä säätiönä 75 miljoonan euron vakuudettoman joukkovelkakirjalainan markkinoille. Laajennetulla rahoituspohjalla halutaan varmentaa jatkossakin kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen hankinta ja rakennuttaminen.

Hankkeen rakennuttajakonsulttina ja puurakentamisen asiantuntijana toimii Jouni Liimatainen JWood Oy:stä.

www.ysaatio.fi

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli