Vuosi 2030 on täällä jo 2025


SUOMALAISYRITYKSET TEKIVÄT keväällä digikolmiloikan. Business Finlandin koronarahoituksesta yli 400 miljoonaa euroa kohdistui pk-yritysten digiloikan vauhdittamiseen. Kriisi on pakottanut yritykset kehittämään digitaalista toimintamallia, laajentamaan markkina-aluettaan ja tehostamaan tuottavuutta. 

Yritykset ovat hajauttaneet alihankintaketjunsa ja toimitusverkostonsa riippumattomaksi yhdestä aasialaisesta alihankkijasta tai paikallisesti pysähtyneestä logistiikkaketjusta. 

Keskiössä ovat data, analytiikka ja tekoäly. Kun niihin lisätään esineiden internet, IoT, nopeat langattomat 5G-verkot, lohkoketjuteknologiat ja robotiikka, tulevaisuuden kilpailukyvyn ainekset ovat koossa. Eurooppa voi nostaa kilpailukykynsä tasolle, jolla se säilyttää 33 miljoonaa teollisuuden työpaikkaa ja lisää niitä. 

Tämä luo valtavan mahdollisuuden suomalaisyrityksille, jotka vievät ympäri maailman digitalisaatio-osaamista, kuten autojen ohjaamo-elektroniikan käyttöliittymiä, sääjärjestelmiä, sähköisen kaupankäynnin analytiikkajärjestelmiä tai käyttöliittymiä – peliteollisuutta unohtamatta. Ensimmäisen mobiiliverkon rakentaminen Kuuhun on tästä tuore esimerkki. 

Maailman talousfoorumi WEF arvioi digitaalisen transformaation synnyttävän vuoteen 2025 mennessä uutta arvoa 100 biljoonan euron arvosta. Kyseessä lienee ihmiskunnan historian suurin liiketoimintamahdollisuus. Suomalaisyritykset ottavat osansa ja rakentavat kilpailukykynsä tasolle, jolla ne voivat luottavaisina kohdata alkaneen vuosikymmenen haasteet. 

Nina Kopola pääjohtaja 

BUSINESS FINLAND

Jaa tämä artikkeli


Bisnes Talous ja johtaminen