Virtsarakko-ongelmaisten hoitoon digitaalinen apuväline


Digitaalinen hoitopolku yliaktiivisesta rakosta ja virtsankarkailusta on Astellas Pharman materiaalia.

Digitaalinen hoitopolku yliaktiivisesta rakosta ja virtsankarkailusta selkeine toimintaohjeineen helpottaa työtä ja roolijakoja lääkärin ja hoitajien välillä. Käypä hoito -suositukseen pohjautuva veloitukseton, selkeä palvelu on jo kerännyt kiitosta niin terveyskeskuksen yleislääkäreiltä kuin erikoissairaanhoidostakin.

Tutkitun tiedon pohjalta, moniammatillisen työryhmän toimesta tuotetun Digitaalisen hoitopolun avulla pystytään tuomaan tasalaatuinen hoitomalli kaikille virtsarakkovaivoista kärsiville potilaille.

Yliaktiivisen rakon ja virtsankarkailun digitaaliselta hoitopolulta löytyvät hyvät muistisäännöt ja tarvittavat lomakkeet sähköisessä muodossa, copy-paste -toiminnoin. Selkeästi toteutetun, helppokäyttöisen työkalun käyttö säästää aikaa. Aineistossa ohjeistetaan myös hoitajaa potilaan ensikontaktointiin ja tarjotaan tarvittaessa esitietolomake potilaalle. Lisäksi palvelusta löytyvät kriteerit ja selkeät vaihtoehdot siitä, milloin potilas tulee lähettää erikoissairaanhoitoon ja mitä lähetteessä on mainittava.

Yksi palvelun kehittäjistä ja käyttäjistä on Töölön terveyskeskuksen yleislääkärinä toimiva Anton Saarinen. Hän kokee digitaalisesta työkalusta olevan erityisesti hyötyä lääkäreille, jotka eivät päivittäin hoida näistä vaivoista kärsiviä.

”Hoitopolusta on iso apu arjen työssä, vaikka hoitaja ei tekisikään ensikontaktointia, mitä yhtenä hyötynä tavoitellaan”, Saarinen on huomannut. ”Lomakkeet löytyvät helposti. Usein virtsavaivat eivät ole ainoa lääkärikäynnin syy ja siksi vastaanottoaikaa ei pidä tuhrata tiedon etsimiseen.”

Esitietolomake potilaalle säästää entisestään vastaanottoaikaa ja saa potilaan orientoitumaan lääkärikäyntiin. ”Palvelussa on huomioitu hyvin myös geriatrianäkökulma mm. lääkitykseen liittyen”, Anton Saarinen kertoo kokemistaan hyödyistä.

Hän lisää vielä yhden merkittävän hyödyn.

”Olen itse oppinut aivan uutta esimerkiksi naispotilaiden virtsankarkailuvaivojen hoitoon liittyen.”

Saarinen kehottaa kollegoitaan kokeilemaan palvelua. ”Sen käyttö ei sido mihinkään. Mutta kuulemastani palautteesta päätellen Digitaalisen hoitopolun fraaseista on tullut kiitosta erikoissairaanhoidosta ja myös yksityisvastaanottoa pitäviltä lääkäreiltä.”

Näin pääset hoitopolulle

Oheisesta QR-koodista voit siirtyä Lyyti-järjestelmään, jossa rekisteröitymällä saat digitaalisen hoitopolun linkin sähköpostiisi.

Jaa tämä artikkeli


Terveys