Viime vuonna avattu Kimolan kanava tarjoaa uusia maisemia veneilijöille


Kimolan kanavan kautta veneellä pääsee nyt Pielavedeltä Kouvolaan saakka, kokonaiset neljäsataa kilometriä. Matkan varrelle mahtuu ainutlaatuisia kokemuksia ja päätepisteenä toimivassa Kouvolassa on veneilijälle paljon nähtävää. 

Uusia venereittejä avautuu Suomessa hyvin harvoin, joten viime vuoden elokuussa avautunut Kimolan kanava onkin herättänyt runsaasti kiinnostusta. Kanavan myötä veneilijät pääsevät etenemään Pielavedeltä, Vesijärven, Päijänteen ja Ruotsalaisen kautta Konnivedelle ja edelleen Kymijoen vesistöön. Kanavaa ovat olleet avaamassa yhteistyössä Väyläviraston kanssa Kouvola, Heinola ja Iitti. 

Viime kesän avaaminen viivästyi elokuuhun, mutta kanava ehti silti houkutella valtavan määrän veneilijöitä. Koko kesäkauden tavoitteena oli alun perin tuhat sulutusta, mutta pelkästään loppukesän 2020 aikana päästiin 800 sulutukseen. 

Kimolan kanavaan kuuluvat kaksi erikoisuutta, jotka lisäävät reitin kiinnostavuutta ja joita ei pääse kokemaan muualla Suomessa.

Todella korkea kahdentoista metrin sulutuskorkeus ja heti sulun jälkeen sijoittuva 70 metriä pitkä veneilytunneli tekevät reitistä täysin ainutlaatuisen. 

Uudet elämykset ja hyvät palvelut odottavat Kouvolassa 

Kanavan päätepiste ja vierasvenesatama sijaitsevat Kouvolan Voikkaan Virtakivessä. Parinsadan metrin päästä laiturista on Virtakiven sauna, josta löytyvät saunan ohella ovat kahvila, ravintola sekä majoitusta. Virtakivestä pääsee liikkumaan kätevästi myös esimerkiksi Kouvolan keskustaan sekä bussilla että vuokrattavilla kaupunkipyörillä. 

Reitin varrelta löytyy myös historiallinen Oravalan kartano, joka avaa tänä kesänä vierasvenelaiturin. Laiturista veneilijät pääsevät tutustumaan kartanon pihapiiriin. Kartanolla on toiveissa järjestää kesällä myös erilaista ohjelmaa. 

Kouvolan alueelta kannattaa muistaa myös klassikkonähtävyydet. Unescon maailmanperintökohde Verlan tehdasmuseossa pääsee tutustumaan metsäteollisuuden historiaan. Historian havinaa voi kokea myös Mustilan Arboretumissa, joka on Suomen vanhin ja suurin puulajipuisto. 

Luonnosta kiinnostuneen sen sijaan kannattaa suunnata Repoveden kansallispuiston kauniisiin maisemiin. Kouvolasta löytyy myös lapsiperheiden suosikkikohde Tykkimäki. 

Tutustu nähtävyyksiin ja veneilijöiden palveluihin tarkemmin: visitkouvola.fi 

KIMOLAN KANAVA: 
  • pituus: 5,5 km 
  • sulutuskorkeus: 12 m 
  • vesiväylä tunnelissa: 70 m 
  • väylän leveys: 14 m 
  • leveys sulun lähellä: 12 m 
  • kulkusyvyys: 1,8 m 
  • venesulun pituus: 35 m 
  • venesulun leveys: 8 m 
  • siltojen alituskorkeus: 4,0 m/4,8 m 

Jaa tämä artikkeli


Vapaa-aika