Vihti: ketterä kunta kaavoittaa kehityksen kärjessä


Parman tehdas Hiidenmäen alueella. Kuva Vihdin kunta.

Vihdin kunta on valtakunnallisesti kaavoituksen edelläkävijä. Ketteriä ratkaisuja kuntatyöhön haetaan lakimuutosten tuomien mahdollisuuksien kautta. Asumisen trendejä seurataan tarkasti ja alasta käytävässä keskustelussa Vihti on etulinjassa.

Vihti on ensimmäinen Uudenmaan kunta, jonne rakentui suunnitellusti yhtenäinen pienten omakotitalojen alue, joka on uusien asumistrendien mukainen. Sepänpihan alue Nummelan taajamassa on kävelyetäisyydellä keskustan palveluista, yhteisöllinen ja pikkukaupunkimainen. Alueen omakotitontit varattiin ennätysajassa.

”Vuonna 2017 julkaistun KUUMA-asuminen 2040 -selvityksen mukaan pääkaupunkiseudun kehyskunnilla oli tarve harkita asumisen kokonaiskonseptia uudelleen”, kertoo Vihdin kunnan elinvoimajohtaja Petra Ståhl.

Sepänpihan kaavoitustyö poikkesi totutusta. Tonttikoot olivat pieniä, vain 400–600 neliömetriä. Työ eteni yhdessä neuvotellen. Vihdin kunta järjesti suunnitteluvaiheesta alkaen keskustelu- ja tiedotustilaisuuksia Sepänpihan rakentajille ja yhteistyökumppaneille.

Uusi alue oli tarkoitus esitellä kesällä 2020 Sepänpihan Kotinäyttelyssä, jota toteutettiin kunnan organisaation sisäisenä työnä. Alue esiteltiin Covid19-tilanteen takia Hanna Sumarin ja Perttu Sirviön juontamissa TV-ohjelmissa (Pieni koti iso elämä – Vihdin kotinäyttely Permanto.fi-palvelussa). Taloesittelyt vietiin kotinayttely.fi-sivustolle.

Kaikkien aikojen suurimpia vihtiläisiä yritysalueita kaavoituksessa

Kuntastrategia keskittyy Vihdin vetovoiman kehittämiseen niin työpaikka- kuin asuinalueena. Yrityksiä Vihdissä onkin lähes kolmetuhatta asukasmäärän ollessa vain kymmenkertainen. Vihdin tunnistettuja etuja yrityksille ja työntekijöille ovat:

  • sijainti valtaväylien risteyskohdassa
  • pääkaupunkiseudun läheisyys
  • tilaa sijoittua ja laajentua
  • tuleva juna-asema
  • edullisempi kustannustaso
  • korkeasti koulutettua paikallista työvoimaa
  • monipuolisia harrastusmahdollisuuksia

Vihdissä on suunnitteilla tällä hetkellä kaksi laajaa yritysaluetta. Hiidenlaakson 70 hehtaarin yritysalue muodostaa naapurikaupungin yritystonttien kanssa kuntarajat ylittävän kokonaisuuden. Etelä- Nummelan yritysalueen 1. asemakaava kattaa 150 hehtaaria. Alue tarjoaa ratkaisuja erilaisiin yritystarpeisiin, myös liiketilarakentamiseen. Molemmille alueille on mahdollista sijoittaa myös ympäristöhäiriöitä aiheuttavaa teollisuutta.

”Etelä-Nummelan yritysalueen saavutettavuus ja näkyvyys Valtatie 1:n varressa on ensiluokkainen. Työmatkaliikennöinti paranee entisestään, kun ESA-rata valmistuu”, kertoo Vihdin kunnan kaavasuunnittelija Miia Ketonen.

Vihti on vaihtoehto – ja yllättävän lähellä.
Jaa tämä artikkeli


Bisnes