Veto- ja pitovoimaa Lapin malliin


Isot megatrendit ovat nyt Lapin maakunnan puolella: Puhdas luonto, toimivat palvelut, hyvät etätyömahdollisuudet ja turvallinen ympäristö korostuvat näinä aikoina. Lapissa on tarjolla eri alojen työpaikkoja ja yritysmahdollisuuksia, joita maakunnallinen EAKR-hanke Veto- ja pitovoimainen Lappi parhaillaan kartoittaa ja edistää.

Monipuoliset työ- ja yritysmahdollisuudet, yhteisöllisyys, talkoohenki, viihtyisyys, myönteisyys, hyvät yrittäjäverkostot… Lappi ja sen kunnat ovat nyt entistä voimakkaammin kehittämässä ja myös markkinoimassa Lapin kuntia hyvän elämisen ja työpaikkojen maakuntana.

Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi kertoo, että koronaepidemia on tuonut maakunnan myönteisiäkin puolia esiin, vaikka matkailualan ongelmat ja epävarma tilanne ovatkin hankalia. Toinen puoli todellisuutta on pula työvoimasta.

”Matkailun osuus on noin kymmenen prosenttia Lapin elinkeinoista. Lappi on myös vahva vientimaakunta, joista ovat esimerkkeinä metsäteollisuuden tuotteet, teräs ja kaivannaisteollisuus. Tarjolla on töitä myös globaalin liiketoiminnan parissa ja paljon mahdollisuuksia moniosaajille ja yrittäjille”, Riipi mainitsee.

Myös hyvät liikenneyhteydet lentokenttineen ja junayhteyksineen ovat osa maakunnan vetovoimaa.

Lapin yliopisto, Lapin ammattikorkeakoulu sekä toisen asteen oppilaitokset ovat toimiva kokonaisuus kouluttautumiseen ja yrityskehitykseen.

Muonion kunnanjohtaja Laura Enbuska-Mäki sanoo, että alueen kunnilla on paljon vahvuuksia.

Uusia perheitä on viime aikoina jo muuttanut myös Muonioon asumaan ja töihin. Arktinen Lappi on 2 300 asukkaan kunnassa hyvä ympäristö esimerkiksi kylmätekniikan ja logistiikan testauksiin ja palvelualojen jalostamiseen. Myös puhdas ilma voi tarjota elinkeinokentälle paljon.

”Meillä on korkealaatuiset ja monipuoliset peruspalvelut, joten ihmisten arkielämä sujuu helposti. Etäisyydetkin ovat minuutteina mitattuina lyhyitä”, Enbuska-Mäki huomauttaa.

Työvoimapulaa taklataan

Veto- ja pitovoimainen Lappi -esiselvityshanke on Lapin liiton koordinoima EAKR-hanke, jonka tavoitteena on taklata Lappia uhkaavaa työvoimapulaa.

”Lapin elinkeinoelämä on kasvanut jo pitkään, mutta nyt mietimme, miten turvataan osaavan työvoiman saaminen ja pysyminen myös jatkossa”, hankkeen projektipäällikkö Henna Illikainen Lapin liitosta kertoo.

Huhtikuuhun 2021 mennessä luodaan kaksi laajaa hankekonsortiota, joiden toimilla Lapin työvoimapulaongelmaa osaltaan saadaan hallintaan. Suunnitteluun on osallistunut yli 400 lappilaista toimijaa. Nyt,työstetään rahoitus- ja toteutusmalleja sekä toteuttajien roolitusta, joten työ on vasta alussa

Hankkeessa ovat mukana maakunnan kaikki 21 kuntaa, Lapin liitto, Lapin Pelastuslaitos, Lapin sairaanhoitopiiri, ELY-keskus, TE-toimisto, Metsähallitus, Lapin yliopisto, Lapin AMK, REDU, Lappia, Peräpohjolan opisto sekä 16 lappilaista yritystä.ω

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi