Vertaistuki tuo helpotusta lapsiperheen arkeen


”Toivottavasti meidän vauva ei häiritse sinua. Menolento meni ainakin hyvin.” Äiti laittoi vauvan turvavyön kiinni omaansa ja hymyili minulle. Olimme kotimatkalla lomalta, ja muu perhe istui lentokoneen käytävän toisella puolella. Hymyilin äidille ja sanoin, ettei itku haittaa. Juttelimme vauvasta ja sain kuulla, että mummi oli ollut isoksi avuksi lomamatkalla. Vauva nukkui äitinsä sylissä, heräsi ja tutki edessä olevan istuimen pintaa, hamuili minua ja hymyili. Välillä nälkä ja väsy itketti. ”Onpa kiva, että vieressä istuu ihminen, joka ymmärtää pienen kanssa matkustamista.”

Muistin, kuinka olin lähes kaksitoista vuotta aiemmin lentänyt viiden kuukauden ikäisen esikoiseni kanssa. Matkakaverinani oli matkatavaroiden lisäksi myös epävarmuus ja pelko siitä, olenko riittävän hyvä äiti ja teenkö asiat niin kuin lapselleni on parasta. Tuon epävarmuuden kanssa olen vuosien varrella oppinut elämään ja ymmärtänyt, ettei tarvitse olla täydellinen. Vähemmälläkin pärjää.

Vanhemmat haluavat olla hyviä ja haluavat lapselleen parasta. Samaan aikaan vaatimukset ja toiveet hyvästä parisuhteesta, työelämässä menestymisestä ja omasta ajasta rasittavat ja voivat uuvuttaa. Vähempikin riittää.

Nuorena äitinä kuvittelin, että olen ainoa, jolla on vaikeuksia saada vauva rauhoittumaan tai olen ainoa, joka ei pysty olemaan uhmaikäisen kanssa menettämättä hermojaan. Nykyään ymmärrän, että kaikki käyvät läpi samankaltaisia tunteita. Samassa elämäntilanteessa olevien tuki tuo usein helpotusta.

Seurakunnissa ympäri Suomen lapsiperheille järjestetään monenlaista vertaistoimintaa. Osallistujilta ei kysytä kirkon jäsenyyttä. Erilaisissa parisuhteen tai perhe-elämän kriiseissä kirkon perheneuvonta tarjoaa ilmaista ammatillista keskusteluapua. Myös kunnat ja järjestöt tarjoavat toimintaa ja tukea perheiden erilaisissa tarpeissa.

Tämän lehden tuoreessa numerossa on lisätietoa, millaisia palveluja seurakunnat perheille tarjoavat.

Sari-Annika Pettinen
Perheasioiden ja perheneuvonnan johtava asiantuntija
Kirkkohallitus, Suomen evankelis-luterilainen kirkko

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Perhe