Vertaistoiminnasta iloa ja voimaa arkeen


Pienperheyhdistyksen tehtävänä on toimia yhden vanhemman perheiden aseman ja hyvinvoinnin parantamiseksi. Vanhempien jaksamista tuetaan järjestämällä monenlaista vertaistoimintaa. Toimintaan osallistuminen lisää vanhemman voimavaroja – se vahvistaa heidän sosiaalisia verkostojaan, tukee arjessa jaksamista, sekä omasta ja lapsen hyvinvoinnista huolehtimista.

Pienperheyhdistyksen perhekahviloissa, vertaisryhmissä, lähialueen päiväretkillä ja useamman päivän leireillä sekä moninaisissa tapahtumissa vanhemmat pääsevät jakamaan arkeaan toistensa kanssa.

Mikä vertaistoiminnassa on parasta?

Pienperheyhdistyksen toimintaan osallistuneet vanhemmat tapaavat muita samassa elämäntilanteessa olevia, joilla on samanlaisia haasteita ja ilon aiheita kuin heillä itsellään. Osallistuminen toimintaan on erityisen tärkeää yksin lapsiaan kasvattaville, sillä kotona ei ole toista aikuista jakamassa arkea. Pienperheyhdistyksen hallituksen jäsen Anu Haapanen näkee yhdistyksen voimavaran olevan toimintaan osallistuvien kohtaamisissa: ”Kaikkia yhdistävät samankaltaiset kokemukset. Oman elämän hankaluudet kasvavat omassa mielessä helposti järkälemäiseksi, mutta kun kuulee muilta samanlaisia tarinoita, asia lievittyy.”

Teinien vanhempien ryhmään osallistuva vanhempi hyötyy vertaisryhmästä myös monin tavoin: ”On helpottavaa jakaa kokemuksia porukassa, jossa on sama yksinhuoltajuustilanne. Saa hyviä vinkkejä ja oivalluksia, ja ylipäätään on tärkeä vain päästä puhumaan ja jakamaan – ei tunne olevansa niin yksin tässä maailmassa.”

Kun arki vaatii vanhemmalta paljon käytännön asioiden ja lasten hoitoa, on tärkeää, että vanhemmat saavat mahdollisuuden keskustella rauhassa toistensa kanssa. Pienperheyhdistys järjestää monia tilaisuuksia, joissa lapset ovat samaan aikaan hoitajien kanssa toisessa tilassa. Eräs vanhempi kertoo: ”Tilaisuus kuin tilaisuus on minulle henkireikä, kun joku turvallinen ja luotettava pitää lapsistani huolen sen aikaa, kun minä olen aikuisten kanssa.”

Mukana erilaisia yhden vanhemman perheitä

Pienperheyhdistyksen toimintaa suunnataan eri-ikäisille lapsille ja heidän vanhemmilleen, joilla kaikilla on omanlaiset tarinansa. Niin yksinhuoltajat kuin vuoroviikkovanhemmat, yksin lastaan odottavat, itselliset äidit, lesket kuin muutkin yksin arkea pyörittävät saavat voimaa vertaistoiminnasta.

Jaa tämä artikkeli


Perhe