Veneily on koko perheen harrastus


Suomen lukuisat järvet ja monipuolinen rannikkoalue saaristoineen antavat erinomaiset mahdollisuudet harrastaa niin moottori- kuin purjeveneilyä. Purjevene vaatii ehkä enemmän taitoja ja fyysisyyttä, mutta antaa enemmän toimintaa urheilullisuutta kaipaaville. Moottoriveneitä on saatavissa myös kiinteillä sähkömoottoreilla.

Venevuokraus esimerkiksi nettipalveluiden ja jakamisalustojen avulla on Suomessa yleistynyt ja helpottunut, joten vuokrauksen suosio on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana merkittävästi. Vuokraveneitä on tarjolla pääasiassa suurissa taajamissa ja suurten järvien äärellä.

”Esimerkiksi suurilla sisävesillä ja Saaristomerellä venematkailijoiden palveluita, kuten majoitusta ja ravintolapalveluita, on varsin hyvin. Myös päiväretkeläiset on otettu huomioon, joten veneilijöillä riittää valinnanvaraa”, Venealan Keskusliitto Finnboat ry:n puheenjohtaja Anders Kurtén kertoo.

Monet veneilijät vaihtavat kotimaassa maisemaa autoillen vene peräkärryssä, jolloin aina sopivassa kohdin voidaan siirtyä veneilemään. Myös tällä tavoin veneily on erinomainen tapa tutustua erilaisiin maisemiin ja käyntikohteisiin.

Kalastusmatkailun suosio kasvaa koko ajan. Esimerkiksi uisteluveneen voi siirtää autolla vaikkapa aivan uusille vesille ja maisemiin ja perehtyä samalla myös paikkakunnan muuhun matkailutarjontaan.

Veneala myötätuulessa

”Veneala valmistautuu tulevaan kauteen myönteisin odotuksin. Yleisesti ottaen alalla on innostunut ilmapiiri ja uskomme, että kun kotimaan lomailun suosio kasvaa, se näkyy myös meidän alallamme”, Kurtén sanoo.

Vuonna 2019 kotimaisten vesikulkuneuvojen ensirekisteröinnit kasvoivat kahdeksan prosenttia. Suosituimpien eli alle 5,5 metristen moottoriveneiden osalta kasvu oli vieläkin suurempi. Myös purjevenekauppa kasvoi merkittävästi edellisvuoteen verrattuna.

Veneilyyn ja venealan uutuuksiin pääsee tutustumaan Vene 20 Båt -messuilla, jotka järjestetään seuraavan kerran Helsingin Messukeskuksessa 7.–16.2.2020.

www.finnboat.fi

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Vapaa-aika