Vauvaperheen nukkumiseen kannattaa panostaa


Rikkonaiset yöt ja kasautunut univelka vie voimat ja väsyneenä on vaikea olla rakastava vanhempi. Hyviin unitapoihin kannatta panostaa ja vauvaperheen unipulmiin kannattaa hakea apua. 

Lähes kaikki vauvat heräilevät öisin. Vanhempi on myös herkistynyt vastaamaan vauvan viesteihin. Vauvalla ei ole ensimmäisten kuukausien aikana vuorokausirytmiä, mutta vanhempi voi omalla toiminnallaan helpottaa säännöllisen rytmin kehittymistä. Vanhemman kannattaa pitää kiinni omasta säännöllisestä vuorokausirytmistä ja ohjata vauvaa nukkumaan. 

Hyvät unitavat helpottavat: 

  • Leiki ja anna huomiota vauvalle päivällä. Huolehdi säännöllisestä päivärytmistä, myös viikonloppuisin. 
  • Luo iltarutiinit. Rutiineja ovat muun muassa iltapesut, yöpuvun vaihto, iltapuuro tai -maito ja iltasatu. 
  • Rauhoita iltahetki ennen nukkumaanmenoa. 
  • Huolehdi, että nukahtaminen tuntuu turvalliselta. Turvallisuutta tuovat muun muassa johdonmukaisuus, läheisyys (sylittely ja vieressä olo), yövalo tai unilelu. 

Vauvojen unentarve vähenee kasvun myötä. Pikkuhiljaa pisimmät unijaksot alkavat sijoittua yöhön ja vauva alkaa valvoa enemmän päivällä. Puolen vuoden iässä yöheräily yleensä helpottaa. 

Joskus mikään ei tunnu auttavan ja yöt ovat jatkuvasti rikkonaisia. Vanhemmilla on usein paljon tietoa vauvan unesta, mutta uupumus estää heitä näkemästä ratkaisuja. Silloin kannattaa etsiä ja pyytää apua. 

Ensi- ja turvakotien liiton Vauvaperhe.fi -verkkosivuston chatistä saat ammattilaisen apua päivittäin. Chatin kautta tavoitat myös ympäri Suomea toimivat kokeneet unineuvonnan ammattilaiset, Baby Blues työntekijät. 

Nimetön chat sekä tukea ja tietoa perheille: vauvaperhe.fi 

Jaa tämä artikkeli


Perhe