Vauvaperhe.fi-sivusto antaa lapsiperheille monipuolista tietoa ja tukea


 Ensi- ja turvakotien liitto laajensi ja uudisti keväällä vauvaperheille suunnattua sivustoaan. Vauvaperhe.fi tarjoaa tietoa liittyen vauvan kasvuun ja kehitykseen sekä perheiden elämässä nouseviin teemoihin, kuten uneen. Tiedon ja vinkkien lisäksi sivustolla on mahdollisuus keskustella ammattilaisten kanssa chatissa. 

Koronan vaikutukset näkyvät nyt vauvaperheiden elämässä. Ensi- ja turvakotien liitosta halutaan muistuttaa, että tässä tilanteessa on ymmärrettävää, että perheen omat voimavarat voivat olla vähissä. 

”Kasvokkaiset palvelut vähenivät ja luontaiset verkostot jäivät pois arjesta. Vastasimme tuen tarpeeseen parantamalla chat-palveluja esimerkiksi pidentämällä aukioloaikoja, kouluttamalla päivystäjiä sekä laajentamalla unichatin vauvaperhe-chatiksi, jotta tukea saisi myös muihin aiheisiin”, kertoo Stressistä säätelyyn -hankkeen projektipäällikkö Jonna Lehikoinen. 

Vauvaperhe.fi käsittelee kaikkia perheitä koskettavia aiheita kuten vanhemmuuteen valmistautumista vauvan itkua ja unta, mutta myös haastavampia teemoja kuten mielenterveyttä tai erotilanteita. Nimettömässä chatissä saa apua jaksamiseen ja tilanteisiin, kun perheessä käytetään päihteitä. 

Uni mietityttää montaa perhettä 

Vanhemmat kaipaavat tietoa siitä, millaisia lasten unirytmit ja -rutiinit ovat eri-ikäisinä ja miten selvitä perhearjessa, kun väsyttää. Erityisesti jaksamiseen etsitään apua. 

”Unenpuute saa elimistön stressitilaan, mikä lisää riskiä vanhemman omille uniongelmille. Vauva tarvitsee riittävästi unta. Tilanteen ratkominen omin voimin tuntuu hankalalta ja toisaalta tietoa vauvan uneen liittyen ei ole ollut helposti saatavilla”, Lehikoinen mainitsee. 

Tilanne on kuitenkin muuttumassa, vanhemmat etsivät aktiivisesti tietoa hyvistä unitavoista ja vauvan unta on myös tutkittu viime aikoina paljon. Moni perhe sinnittelee silti turhan pitkään ilman apua. 

”Toivomme, että perheet tunnistaisivat chatit paikkoina, joihin voi tulla juttelemaan ennen kuin voimat ovat ihan lopussa.” 

Tarvittaessa chatissä löydetään myös vankempaa tukea ja esimerkiksi yhdistysten Baby Blues -työntekijät tekevät uniohjausta puhelimitse tai perheitä tavaten. 

”Väsymyksen keskellä muutoksen tekeminen vaatii voimia. Ammattilaisen kanssa on helpompi löytää pieniä askelia tilanteen korjaamiseksi.” 

Lehikoinen muistuttaa myös, että vanhemmat kokevat usein turhaa syyllisyyttä pitkittyneistä uniongelmista. 

”Kun tilanteita puretaan yhdessä, huomataan usein, että vanhemmat ovat toimineet tilanteessa parhaalla tavalla perheensä hyväksi”. 

Jaa tämä artikkeli


Perhe