Vaurauspulssi. Sitä väki on vailla.


Vaurauspulssi tarkoittaa niin suurta yritystoiminnan tuottavuuden kasvua, että sen rahoittamista iloista pääsevät osalliseksi kaikki. Myös ne, jotka eivät olleet mukana luomassa vaurauspulssia.

Suomi ei nykymeiningillä suoriudu perustuslakiin pultatusta sosiaaliturvavelastaan, koska kansamme ei enää vaurastu, vaan köyhtyy. Eliitti pitää vekseleillä tilannetta vakaana. Tomppelit somettaa säkki päässä.

Olen yrittänyt selvitä ja surfata suhdannekäänteiden aalloilla 1980-luvun lopulta asti. Viisi vimmaista nousukautta ja neljä polvilleen pudottavaa romahdusta. Vuonna 202? luvassa viides kerta, kun laulujen lunnaat tulevat maksuun, vekseleille tyypillisellä korolla. Jotain on opittu niin kuihtumisesta kuin kasvusta.

Siellä missä yritysten tulokset kasvavat, siellä työporukat, palkkasumma ja muut etuudet paisuvat. Investoidaan. Sponsoroidaan. Kokeillaan ja kehitetään. Pidetään seutukunta vitaalina niin kuluttamalla kuin veroja maksamalla. Kaavoitetaan. Rakennetaan. Ostetaan palveluita, asutaan ja harrastetaan. Höveleitä ollaan. Lauletaan ja leikitään. Paneskellaan ja lisäännytään.

Lopulta lentokeli lakkaa. Yritysten tulokset alkavat kuihtua. Investointiohjelmat jäihin. Ensin karsitaan palkanlisiä, sit karsitaan palkansaajia. Säästetään. Taloudellinen toimeliaisuus hyytyy. Verovirrat tyrehtyvät. Tontit jäävät tyhjilleen. Ryppyinen väki kolaa lumet enää ulko-ovelta postilaatikolle, jonne tosin Posti ei enää kanna lähetyksiä, edellytti Postilaki mitä tahansa.

Taitaa olla varsinkin ahtaalle ajautuvan ihmispolon kannalta parempi, että yritysten tulokset kasvavat kuin kuihtuvat.

Mistä kasvu tulee? Ensisijaisesti olosuhteiden muutoksesta ja kyvystä hyödyntää toimintaympäristön dynamiikkoja.

Koska yksittäinen yritys harvoin voi kääntää pelin suuntaa teknologisella keksinnöllä, vaikuttamalla lainsäädäntöön taitaikomalla suhdannetta toiseksi, on olennaisempaa kysyä, mikä on yksittäisen yrityksen oman päätösvallan piirissä. Mitä pieni voi tehdä valjastaakseen toimintaympäristön voimia palvelemaan omaa asiaa?

Kasvu tulee onnistuneista investoinneista. Investoinnit kohdistuvat tuotteeseen, asiakkaisiin ja työkavereihin.

Tuote ja tuotanto. Markkinointi. Henkilöstö (paino rekrytoinnissa ja derekrytoinnissa, ei niinkään koulutuksessa). Siinä se. Näihin kun investoit onnistuneesti, riski ja raataminen palkitaan.

Kysyy kuulkaa kekseliäisyyttä. Kehittelijät ja heidän horonsa eli konsultit puhuvat mieluummin innovatiivisuudesta, mutta suomen kielen kekseliäisyys on parempi. Ottaa kato kaikki mukaan.

Pitää jaksaa haksaa. Haksaa? Hackata. Kokeilla kunnes nappaa. Raataa riskin alla. Jotkut tykkää.

Jari Sarasvuo
Trainers’ House Oyj:n perustaja

 

Jaa tämä artikkeli


Bisnes