Vastuullisuus kannattaa myös taloudellisesti


Tieto ilmastonmuutoksesta on herättänyt. Kaivataan korvikkeita lihalle, muoville ja fossiilisille polttoaineille. Kun kuluttajien vaatimukset ja mieltymykset muuttuvat, yrityksille avautuu uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Vastuullisuus ei ole enää söpöjä kuvia ja viherpesua. Nyt kaivaudutaan syvemmälle. Sijoittajan ja yritysjohtajan näkökulmasta vastuullisuuden huomioiminen on myös riskienhallintaa. Mikäli yrityksen toiminta ei kestäisi ulkopuolista tarkastelua, saattaisivat asiakkaat lopettaa ostot, kumppanit yhteistyön ja sijoittajat rahoittamisen. Maineen menetys on kallista.

Tiedonsaanti alihankintaketjun työolosuhteista tai ympäristövaikutuksista on haastavaa. Globalisaatio ja teknologian kehitys ovat kuitenkin johtaneet siihen, että ongelmia ei voi piilotella. Yrityksen kannattaa kaivaa epäkohdat esiin ja korjata ennen kuin muut ne havaitsevat. Ainoastaan vastuullinen liiketoiminta on taloudellisesti pitkällä aikavälillä kannattavaa.

Yhä useampi sijoittaja tarkastelee sijoituskohteen vastuullisuutta. Näin pyritään alentamaan riskejä ja parantamaan tuottoja. Viimekädessä sijoittajat päättävät, mitkä yritykset saavat rahoitusta.

Sari Lounasmeri
toimitusjohtaja, Pörssisäätiö

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Kehittyvä Suomi