Varaslähtö leikkauskoulutukseen KYSissä


Loppuvuodesta 2018 Petrus Miettinen aloitti erikoistumisensa korva-, nenä- ja kurkkutaudeilla. Miettinen on innostunut Kuopion yliopistollisen sairaalan Mikrokirurgiakeskuksen mahdollisuuksista koulutukselleen: ”Vastaavasta ympärivuorokautisesta harjoittelukeskuksesta en ole aikaisemmin kuullut. Nyt minulla on mahdollisuus ottaa ikään kuin varaslähtö leikkaussalissa toimimiseen”, Miettinen kuvailee.

Miettisen mielestä harjoittelu Mikrokirurgiakeskuksella mahdollistaa tehokkaamman ja turvallisemman oppimisen leikkaussalissa, kun tekniikkoihin voi tutustua jo ennen varsinaista leikkausta.

”Harjoittelu ei korvaa perinteistä mestari-kisälli-asetelmaa, vaan tehostaa mestarin kanssa käytettyä aikaa. Leikkauskoulutus etenee nopeammin, kun perusasiat ovat kunnossa”, Miettinen pohtii.

Mikrokirurgiakeskuksella voi tutustua eri leikkaustekniikoiden kärkeen. Uusia tekniikoita harjoitellaan keinotekoisilla malleilla ennen potilasleikkauksia, jolloin niiden käyttöönotto on turvallisempaa. Toimintaan osallistuvat useat yritykset ja tutkimusryhmät, joiden kanssa on helppo kehittää kokeellisiakin menetelmiä.

”Laitteistojen käyttöönotto on sujuvampaa, kun koko tiimi voi käytännönläheisesti tutustua laitteistoon ennen varsinaista leikkauskäyttöä”, kertoo vastuuhoitaja Merja Hirvonen.

Hirvonen on yksi sairaalan kokeneimmista leikkaussalihoitajista ja opastaa niin kokematonta kuin kokenuttakin henkilökuntaa Mikrokirurgiakeskuksella harjoitteluun.

”Operatiiviselle aloille erikoistuvien henkilöiden on hyvä kehittää kirurgisia tekniikoitaan muun työn ohella. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa tähän on järjestetty erinomaiset puitteet”, toteaa Hirvonen lopuksi.

Vuonna 2017 perustettu Mikrokirurgiakeskus on leikkaussalitekniikoiden käyttäjien, kehittäjien ja tuottajien kohtaamispaikka. Tilassa voi harjoittaa vaativia kirurgisia tekniikoita tiiviissä vuorovaikutuksessa eri alojen ammattilaisten kanssa. Yli 200 neliömetrin kokoisessa tilassa on monipuoliset harjoittelumahdollisuudet, aina yksinkertaisista perusharjoitteista vaativaan vainajilla opiskeluun.

Mikrokirurgiakeskusta rahoittaa Pohjois-Savon maakunta ja Euroopan Aluekehitysrahasto 2019–2021.

Kuopion yliopistollinen sairaala
on ihmisen kokoinen yliopistosairaala. Olemme tarpeeksi suuri tarjoamaan sinulle parasta erikoissairaanhoitoa ja tarpeeksi pieni kohtaamaan sinut ihmisenä. Tehtävämme on parantaa yhdessä ihmisten elämää. Vastaamme noin miljoonan suomalaisen erityistason erikoissairaanhoidosta Itä- ja Keski-Suomessa. Teemme kansainvälisesti arvostettua tutkimusta ja olemme yksi Suomen suurimmista opetussairaaloista. Toimintaa koordinoi Pohjois-Savon kuntien omistama Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri. Meillä onnistunut hoito alkaa onnistuneesta kohtaamisesta. Se on inhimillisyyttä, jossa me haluamme olla maailman paras.

Jaa tämä artikkeli


Työelämä