VAPAA-AIKA JA TYÖ TASAPAINOSSA: Päivystyksen lääkäreiden työssä jaksamisesta pitää huolehtia


HUS Hyvinkää Akuutissa olemme päätyneet seuraavaan mottoon: hyvin jaksava lääkäri on potilasturvallinen. 

Akuuttilääkäreiksi kouluttautuvat ihmiset kokevat päivystystyön antoisaksi ja mielekkääksi. Sitä se onkin, jos päivystyksessä on hyvä tiimihenki, järkevä vuorosuunnittelu, riittävät vapaat ja jos valtaosaan vuoroja on resursoitu oikea määrä eri ammattiryhmien edustajia. Silloin ruuhkahuiputkin menevät, ilman loppuunpalamista tai tunnetta suolakaivostyöstä. Välillä siitä jopa nauttii, kun tilanne pysyy hanskassa ruuhkasta huolimatta. Kaikki lääkärit keikkalaisia myöten tulee perehdyttää työhönsä ja seniorituen tulee olla pääsääntöisesti paikalla, ei vain tavoitettavissa. Mieluiten vuorovastaavalla seniorilla ei ole omia potilaita ollenkaan. 

Akuuttilääketiede on uusi erikoisala ja siksi oman identiteetin löytyminen on haastavampaa kuin ns. vanhoilla erikoisaloilla. Ala kehittyy jatkuvasti eikä erikoistumisen alussa ole selvää käsitystä minkälainen lääkäri on erikoislääkärinä. Tämä vaatii esimiehiltä ymmärrystä ja tukea erikoistuvien lisäksi myös vastavalmistuneille senioreille. Yksikössä tulee olla mahdollisuus koulutuksiin, verkostoitumiseen ja työnohjaukseen. Omaan työhön pitää pystyä vaikuttamaan ja vapaa-aikaa tulee saada silloin kun siihen on tarvetta. Päivystyksen kehittämisprojekteihin osallistuminen työajalla yhdessä muiden ammattiryhmien kanssa lisää me-henkeä. Hyvällä työilmapiirillä on suuri vaikutus jaksamiseen ja sen avulla palautuu henkisesti vaikeista tilanteista. Ihminen on laumaeläin ja joukkoon kuuluminen ja siinä hyväksytyksi tuleminen on meille tärkeää. Ja jos pomot voivat hyvin, jaksavat he huolehtia myös laumastaan. 

Lähiesimiehen tulee olla riittävän lähellä ja tehdä samaa työtä. Silloin on mahdollisuus nähdä muiden kuormittuminen, koulutuskohteiden tarve sekä tuntea työn epäkohdat myös omissa nahoissaan. Samalla pystyy opettamaan ja ohjaamaan ja motivaatio epäkohtien korjaamiseen on suurempi. 

Meillä on Hyvinkää Akuutissa ”hyvä lauma” ammattilaisia ja siitä hyvästä saimme NLY-kyselyssä 5 tähteä ainoana päivystyksenä. Jos kiinnostuit laumaan pääsystä, ota meihin yhteyttä. 

Jaa tämä artikkeli


Terveys Työelämä