VANTAAN RATIKKA – uusi joukkoliikenteen yhteys, joka luo runsaasti mahdollisuuksia rakentamiseen


Vantaalle rakennettava ratikkareitti yhdistää Itä-Vantaan Tikkurilan ja Lentokentän alueisiin sekä luo merkittävän mahdollisuuden asunto- ja toimitilarakentamiselle.

Viime vuosikymmenellä Vantaan suurin joukkoliikenneuudistus oli kehärata, joka sitoi kaupunkia yhteen. Tämän vuosikymmenen suurin hanke on ratikkareitti, joka parantaa liikenneyhteyksiä ja sitoo Itä-Vantaan vankemmin länteen. Reitin on tarkoitus avautua käyttöön vuonna 2028.

”Kehäradan varsi buustasi investointeja ja esimerkiksi Kivistön sekä Myyrmäen alueilla on otettu valtava kehitysaskel. Nyt sama potentiaali avautuu itään”, Vantaan kiinteistöjohtaja Antti Kari pohtii.

Linja tulee kulkemaan Lentokentältä, Aviapoliksen, Jumbon kauppakeskuksen ja Tikkurilan kautta Hakunilaan ja Länsimäkeen sekä Mellunmäen metroasemalle asti. Alueet tiivistyvät.

”Vehreä Hakunila on löytämätön helmi, Tikkurila kruunujalokivi. Reitin varrelle syntyy asuntoja 37 000 uudelle asukkaalle ja työpaikkoja 30 000 työntekijälle”, Kari summaa. Vuoteen 2050 mennessä Vantaalle odotetaan 90 000 uutta asukasta.

”Ne, jotka haluavat olla etunenässä rakentamassa parhaille sijainneille, kannattaa toimia pian”, Kari kannustaa.

Vantaa huimassa kasvussa

Vantaan väestönkasvu on ollut viime vuodet maan vahvinta ja saman linjan odotetaan jatkuvan. Kehäradan ympäristö jatkaa kehitystään ja ratikkareitin vartta aletaan rakentamaan.

”Vuonna 2018 väestökasvua oli 2,3 prosenttia eli yli 5  000 asukasta, viime vuonna luku oli suurempi”, Vantaan kaupunkiympäristön apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä mainitsee. Hän jatkaa: ”Ratikkareitti tarjoaa 3  miljoonaa kerrosneliömetriä asunto- ja työpaikkarakentamiseen.”

”Ratikkareitti tarjoaa 3 miljoonaa kerrosneliömetriä asunto- ja työpaikkarakentamiseen.”

Raitiotie on yksi olennainen osa Vantaan vuoden 2030 hiilineutraaliustavoitetta – liikenteeseen halutaan lisää sähköisiä muotoja. Tulevaisuudessa väylän on tarkoitus yhdistyä Pohjois-Helsinkiin kaavailtuun raitiotieverkostoon sekä Espoon vireillä olevaan ratikkareittiin. Penttilän mukaan raitiotiet ovat pohjoismaissa kasvava trendi.

”Rautatie luo rungon joukkoliikenteelle ja tuo pysyvyydellään pitkän aikavälin varmuutta kaupunkikehitykselle ja kasvulle.”

Vantaan ratikka pähkinänkuoressa

  • Linjan pituus 19,3 kilometriä
  • Pysäkkiväli noin 800 metriä
  • Liikennöintiaika 04.30-01.30
  • Vuoroväli ruuhka-aikana 5 minuuttia
  • Noin 81 000 matkustajaa / vuorokausi

Lue lisää: www.vantaa.fi/ratikka

Jaa tämä artikkeli


Infrastruktuuri Rakentaminen 2021