VAMKin energiaosaaminen pelastaa maailmaa


Globaali energiamurros fossiilisista polttoaineista uusiutuviin ja sen myötä syntyvä energianvarastoinnin tarve vaativat täysin uudenlaista osaamista. Vaasan ammattikorkeakoulusta (VAMK) valmistuneille insinööreille riittää kysyntää tulevaisuuden energiajärjestelmän parissa Vaasan energiaklusterissa, muualla kotimaassa ja ympäri maailmaa. 

Suomen tavoitteena oleva hiilineutraalius laittaa kotimaan sähkön tuotannon, siirron ja jakelun teknologiat ja prosessit uusiksi lähivuosina. Tarvitsemme älykkäämmän energiajärjestelmän, erilaisia energianvarastointitekniikoita ja energiansiirtoa molempiin suuntiin. 

”Energiajärjestelmä monipuolistuu, eikä ole yhtä kaikille sopivaa ratkaisua, vaan jokaiselle räätälöidään tarpeenmukainen ratkaisu. Uusi energiajärjestelmä hyödyntää erilaiset hukkaenergiat ja energiavarastot optimaalisella tavalla. Hajautettu paikallinen kestävä energiantuotanto ja energiaomavaraisuus kiinnostavat entistä enemmän nykyisen maailmantilanteen myötä. Suomen tulee olla energiaomavarainen; nyt emme sitä ole”, sanoo lehtori Jukka Hautala. 

VAMKissa ennakoivaa työelämälähtöistä osaamista 

Hajautettu energiaympäristö vaatii paljon alaan liittyvien eri teknologioiden osaamista, ja niistä VAMK tunnetaan. Se paketoi opintoihin sähkö-, tieto-, energia- ja ympäristötekniikkaa sekä projektiosaamista tavalla, josta tulevat työnantajat – sekä loppupeleissä Suomi ja koko maailma – hyötyvät. 

VAMK on ollut keskeinen toimija sähköteollisuuden osaamisen luomisessa Pohjanmaalla win-win-periaatteella. Alueen vahva kansainvälinen teollisuus tarjoaa hyvän pohjan työelämälähtöiselle korkeakoulutukselle ja saa samalla oikeanlaisia osaajia. 

”Teemme paljon tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiohankkeita paikallisten yritysten kanssa. Opettajamme ja asiantuntijamme ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa työelämän kanssa, mikä varmistaa opetuksen ajantasaisuuden. Meiltä valmistuneilla insinööreillä on laajasti osaamista ja erinomaiset näkymät työllistyä hyväpalkkaisiin asiantuntija- ja muihin tehtäviin teollisuudessa. Heidän osaamisensa myös lisää Suomen vientituloja”, toteaa tekniikan koulutusalan johtaja Jorma Tuominen. 

Tutustu tarkemmin: www.vamk.fi

Jaa tämä artikkeli


Resurssiviisas Suomi