Valkeakosken kaupungilla on matala hierarkia ja loistava työilmapiiri


Pääkuva: Valkeakosken varhaiskasvatuksessa työhyvinvointi on erinomaisella tasolla ja toimitilat uudenkarheat. 

Puolen tunnin päässä Tampereesta sijaitseva Valkeakoski on kompakti asuinpaikka ja työnantajana arvostettu. 

Työnantajana kaupunki pitää hierarkian matalana, työntekijöiden vaikutusmahdollisuuden korkealla ja panostaa koulutukseen sekä työsuhde-etuihin, kuten liikuntaan ja kulttuuriin. Merkittävää on eri yksiköissä toistuva mantra: työyhteisö on kunnioittava, työ mielekästä ja töissä on haastavien aiheiden vastapainona huumoria. 

Valkeakoski on asumiskustannuksiltaan maltillinen kaupunki, jossa kaikki on kävelymatkan päässä. Luonto on upea ja tienoo täynnä liikunta- sekä harrastusmahdollisuuksia. Kaupunkiin on helppoa tulla autolla, mutta se kuuluu myös Nyssen julkisen liikenteen toiminta-alueeseen. 

Varhaiskasvatukseen panostetaan 

Valkeakoskella rakennuskanta on uutta ja niin ovat myös varhaiskasvatuksen tilat. Vaikka työpaikkoja on hetkittäin avoinna, yleisesti vaihtuvuus yksiköissä on vähäistä ja ihmiset viihtyvät hyvin – tästä kertoo myös työhyvinvointikyselyn tulos 4,5/5. Eerolan päiväkodin varhaiskasvatuksen opettaja Riikka Käpylän mukaan Valkeakoskella satsataan jatkuvaan kehittymiseen sekä työntekijöiden kouluttamiseen. 

“Tärkeintä on luoda lapsille tasavertaiset lähtökohdat ja tuoda onnistumisen kokemuksia. Joka päivä oppii uutta sekä pääsee haastamaan itseään ja lapsia.” 

Vuonna 2015 Sorrilassa aloittaneen varhaiskasvatuksen opettaja Minna Horellin työnkuvaan kuuluu kasvatus- ja opetustyön ja monialaisen yhteistyön lisäksi digitutorointia henkilöstölle. Tällä hetkellä hän suorittaa myös erityisopettajan opintoja. 

“Työ on totta kai ajoittain rankkaa, mutta onneksi meillä on ihana työyhteisö ja paljon huumoria. Vastassa on myös aamuisin halihyökkäys – missä muissa työpaikoissa aamua alkaa niin vilpittömästi?” 

Työyhteisö kehittää TK-sairaalan työskentelyä 

Valkeakosken sosiaali- ja terveyskeskuksessa pyritään kehityksen kärkeen. Jo toistamiseen Nuorten lääkärien yhdistyksen koulutuspaikkakyselyssä Valkeakoski palkittiin viiden tähden terveyskeskuksena: sitä suositteli kaikki opiskelijat. 

“Eri ammattikuntien osaajia kunnioitetaan ja viranhaltijat voivat itsenäisesti tehdä päätöksiä. Kaikki jakavat samat kahvipöydät ja tauoilla nauretaan yhdessä”, pohtii avosairaanhoidon vastuulääkäri Sohvi Mäntykoski. 

Sini Kurko-Tirri, Riikka Luoto, Sohvi Mäntykoski, Ville Vihervuori, Helmi Kunelius, Sanni Salo, Venla Tiitto, Leena Kujansuu, Heidi Järvinen.

Syy menestykseen on kulttuurissa. Henkilöstö pääsee vaikuttamaan työnkuvaansa kiinnostuksenkohteiden mukaan ja kehittämään omia työskentelymallejaan. 

“Eri työpisteissämme on hyvä vire, luottamus ja tekemisen meininki. Tarjolla on mielekkäitä, itsenäisiä ja haastavia työtehtäviä”, kertoo Susanna Koivunen, hoitotyön johtaja, VT vanhuspalveluiden johtaja. 

Kotihoidossa jo parikymmentä vuotta viihtynyt hoitaja Kati Kahila nauttii kotihoidon työssään vapaasta liikkumisesta sekä vanhempien ihmisten kanssa työskentelystä. Päivät ovat vaihtelevia, tarinat mielenkiintoisia ja työporukka sitoutunutta ja auttavaista: “Työskentelytavoissa mennään jatkuvasti eteenpäin. Esimerkiksi, kun kirjaukset tehdään mobiilisti, jää enemmän aikaa ihmisille.” 

Lähihoitajaksi oppisopimuksella kouluttautunut Merja Laurikainen komppaa Kahilaa: “Nautin monipuolisesta, itsenäisestä työskentelystä ja ikäihmisten tarinoista. Työyhteisössä kaikki ovat samanvertaisia, huumoria riittää ja ongelmatilanteissa aina voi pirauttaa työkaverille.” 

Vuoden työyhteisö: lämmin, naurava ja asiantunteva 

Valkeakosken lastensuojelu ja lapsiperheiden sosiaalityö valittiin vuoden 2021 työyhteisöksi. Tunnustuksen perusteena on työntekijöiltä saatu mykistävä palaute: Lämmin, vastaanottava ilmapiiri, jossa nauru raikaa. Kiitosta sai avoin kommunikaatio, tiimien välinen yhteistyö sekä edistyksellinen johtajuus. Myös palkkaus on Koskissa paikallaan ja työntekijöitä tarpeeksi. 

Aiheet ovat kimurantteja ja päivät hetkittäin raskaita, loistelias palaute ei ole itsestäänselvyys. Tunnustusta saanut esimies pitää tärkeimpänä tehtävänään tiiminsä tukemisen ja vaikeiden tilanteiden selvittämisen yhdessä. 

“Sotejohtajat ovat kuunnelleet ja toimineet, kuten kentällä on toivottu”, kiittelee johtava sosiaalityöntekijä Mari Arsalo ja jatkaa: “Meillä on hirmu asiantuntevat, lojaalit ja ahkerat työntekijät.” 

Tiimin vahvuutena on, että aiheista jutellaan yhdessä ja asiakkaiden tilanteita mietitään ilman hätiköintiä eri näkökulmista. Työskentely toteutetaan pareittain, jolloin tilanteissa on aina parit silmäparit arvioimassa. Näin pyritään saavuttamaan asiakkaiden kannalta paras vaihtoehto. 

Sosiaalityöntekijä Susanna Karastin mukaan tiimissä puhalletaan yhteen hiileen: “Meillä arvostetaan erilaisia mielipiteitä, ne saa tuoda avoimesti esiin ja niitä kuunnellaan. Esihenkilötasolta tuetaan työn rajaamista ja pidetään asiakasmäärä kohtuullisena.” 

Siivouspalveluilla vahva arvostus – mahdollisuus oppisopimukseen 

Ruoka- ja siivouspalvelu RukSi tuottaa ateria- ja siivouspalvelut lähes kaikkiin kaupungin päiväkoteihin, kouluihin, tehostetun palveluasumisen yksiköihin, vanhusten ryhmäkoteihin ja ateriapalveluateriat niitä tarvitseville koteihin. Yksikössä kannustetaan koulutukseen ja käytössä on viimeisimmät työvälineet sekä -menetelmät. Työilmapiiri on kunnioittava ja ihmiset ahkeria sekä auttavaisia. 

“Valkeakoskella huokuu arvostus alaamme kohtaan”, painottaa siivouspalveluesimies Hanna Pajunen ja jatkaa: “Meillä on avoin kehittämisen ilmapiiri ja koulutuksiin pääsee matalalla kynnyksellä. Tällä hetkellä on myös oppisopimuspaikkoja avoinna.” 

Siivooja-ruokapalvelutyöntekijä Pia Sappinen nauttii monipuolisesta työstään sairaalassa. Hän päätyi käymään oppisopimuksella laitoshuoltajan ammattitutkinnon vietettyään 24 vuotta kaupan alalla. Sappisen työnkuva sisältää siivouksen, ruuanjakelun ja pyykkihuollon lisäksi muun muassa laboratorion välinehuoltoa, apuvälineiden pesua sekä tilausten tekemistä. 

“On motivoivaa päästä hyödyntämään asiakaspalvelukokemusta ja saada mukavasti vastuuta. Meillä on hyvä työilmapiiri, pystyn aidosti vaikuttamaan sekä tunnen, että työnantaja välittää.” 

Avoimet työpaikat 

Valkeakosken kaupungille palkataan töihin tuuraajia, harjoittelijoita, oppisopimuksella sekä vakituisiin työsuhteisiin. Valkeakosken kaupunki tekee tiivistä yhteistyötä TE-keskuksen, Tampereen aikuiskoulutuskeskus TAKK:n sekä Valkeakosken ammattiopisto VAAO:n kanssa, joten kaupunki sopii hyvin myös alanvaihtajille sekä aktiivisille työttömille työnhakijoille. 

Tällä hetkellä avoinna ja tulossa hakuun ovat esimerkiksi seuraavat nimikkeet: 

  • Psykiatrian erikoislääkäri mielenterveys- ja päihdepalveluihin 
  • Terveyskeskuslääkärin viransijaisuus terveyskeskussairaalaan 
  • Kolme siivooja-ruokapalvelutyöntekijää 
  • Hoitaja 
  • Hoiva-avustaja 
  • Sairaanhoitajan ja lähihoitajan kesäsijaisuuksia eri yksiköissä 
  • Sosiaalityöntekijöitä 
  • Sosiaaliohjaajia 
  • Ohjaaja vammaisten asumispalveluihin 

Kaikki avoimet työpaikat ja lisätiedot löydät kuntarekry.fi-sivustolta hakusanalla Valkeakosken kaupunki.

Jaa tämä artikkeli


Rekry