Valitse lautasellesi Hyvää Suomesta


Hyvää Suomesta -merkki kertoo ruokatuotteen suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä. Merkki lupaa että tuote täyttää seuraavat kriteerit:

• Liha, kala, muna, maito ja hyönteiset 100 % suomalaista: sellaisenaan ja osana muita tuotteita

• Yhden raaka-aineen tuote 100 % suomalaista

• Monen raaka-aineen tuote 75–100 % suomalaista

• Lopputuote aina valmistettu ja pakattu Suomessa

Kotimaiseen ruokatuotantoon liittyy paljon positiivisia asioita kuten työllistävä vaikutus, ruokaturvallisuus, monipuolinen, maittava ja terveellinen ruokatarjonta sekä alan vahva osaaminen. Näiden myönteisten vaikutusten ja elinvoimaisen ruokakulttuurin varmistamiseksi tulee ruokaketjun juurten kasvaa omasta maasta, perustua siellä harjoitettavaan maatalouteen.

”Meillä on runsaat vesivarat ja puhdas maaperä, joilla tuottaa ruokaa. Suomi on vauras maa, jolla on varaa ja myös vastuu hoitaa oma ruokatuotantonsa”, muistuttaa markkinointi- ja viestintäpäällikkö Minna Asunmaa Ruokatieto yhdistyksestä, joka hallinnoi Hyvää Suomesta -merkkiä.

”Ruokatuotantoon liittyy aina ympäristö- ja ilmastovaikutuksia sekä eettisiä kysymyksiä, joista suomalaisten pitäisi kantaa vastuu itse. Ei ole reilua ja kestävää ulkoistaa näitä haasteita muille maille”, hän jatkaa.

Kun ruoka tulee omasta maasta, sen tekijät ovat tiedossa ja ruokaketjun kaikki osat voidaan jäljittää. Maataloustuottajien ja elintarviketeollisuuden lisäksi monet taustatoimijat, kuten kuljetus, tutkimus, markkinointi ja kiinteistöhuolto tekevät osansa, jotta ruokaketju pellolta pöytään toimii sujuvasti ja vastuullisesti. Se tuo toimeentuloa ja hyvinvointia, sekä kasvattaa kotimaista osaamista. Toimiva ruokaketju takaa myös ruuan laadun. ”Vain olemassa olevaa ja omissa käsissä olevaa ruokajärjestelmää voidaan itse kehittää”, Asunmaa painottaa.

Hän muistuttaa, että suomalaisen ruuan ostaminen on helppoa, kun valitsee Hyvää Suomesta -merkittyjä tuotteita. Merkki kertoo ruokatuotteen suomalaisista raaka-aineista ja työstä. Se on luotu helpottamaan kuluttajan valintaa, sillä suomalaisen ruuan tunnistaminen pelkän nimen tai valmistajan perusteella on vaikeaa. ”Hyvää Suomesta -merkki kertoo, että koko ruokaketjun hallinta on alusta saakka omissa käsissämme. Valitse siis Hyvää Suomesta”, Asunmaa kehottaa.

Tiesitkö?

• Suomalaisia Hyvää Suomesta -merkittyjä elintarvikkeita on noin 12 000.

• Hyvää Suomesta -tuotteista suurin osa on sellaisia, joiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on 95–100 %.

• Merkkiä käyttäviä yrityksiä on noin 330.

• Yritysten kirjo kattaa koko suomalaisen ruokatuotannon pienistä käsityönä oman tilan raaka-aineista valmistavista yrityksistä valtakunnallisiin yrityksiin.

Tutustu Hyvää Suomesta -merkin kriteereihin:
www.hyvaasuomesta.fi/lyhyesti-merkista

Miksi valita suomalaista:
www.hyvaasuomesta.fi/ajankohtaista/miksi-valita-suomalaista

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Kehittyvä Suomi