Valitse laatua – valitse kotimainen


Kotimaiset kasvihuonevihannekset, kuten kurkku ja tomaatti, viljellään kasvuolosuhteiltaan tarkoin säädellyssä ympäristössä. Suomalainen kasvihuoneviljely on pudottanut hiilijalanjälkeään yli 50 prosenttia.

Kotimaiset kasvihuonevihannekset ovat lähiruokaa parhaimmillaan. Aamulla poimittu vihannes saattaa olla jo samana päivänä kaupan tiskillä.

”Tämän tuoreempia vihanneksia ei HeVi-osastolta saa”, kertoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas.

Laadukkaan kotimaisen kasvihuonevihanneksen tunnistaa helposti laatikossa, pakkauksessa tai kääreessä olevasta Sirkkalehtimerkistä. Merkkiä saa käyttää vaan extra- ja ykkösluokan tuotteista. Merkki takaa, että tuote on 100 prosenttisesti kotimainen. Sirkkalehtimerkkiä käyttävä yritys viljelee kasvihuoneessa tuotteita ympäristöä huomioiden.

Uusiutuvalla energialla

Suomalainen kasvihuoneviljely on pudottanut hiilijalanjälkeään 56 prosenttia vuosien 2004 ja 2017 välisenä aikana LUKE:n tutkimuksen mukaan. Vuonna 2017 kotimaisen tomaatin hiilijalanjälki oli keskimäärin 2,6, kurkun 2,0 ja salaatin 2,7 kiloa hiilidioksidia tuotettua kiloa kohden. Uusi tutkimus on valmistumassa vuonna 2022, minkä tuloksena hiilijalanjäljen odotetaan laskevan entisestään.

”Roima lasku johtuu pääasiassa muuttuneista energianlähteistä: kasvihuonetuotanto on siirtynyt kohti uusiutuvaa kotimaista puu- ja peltoenergiaa. Luonnonvarakeskuksen tuoreen selvityksen mukaan uusiutuvan energian osuus kasvihuoneiden lämmityksessä oli jo 56 prosenttia vuonna 2021”, kertoo Kangas.

Tomaattia, kurkkua, salaattia ja yrttejä on
saatavilla kotimaisina ympäri vuoden.

Pieni vesijalanjälki

Vastuullisen energiankäytön lisäksi suomalaisissa kasvihuoneissa huolehditaan tarkasti veden käytöstä. Monissa kasvihuoneissa vesi kierrätetään, eli samaa vettä käytetään puhdistettuna uudelleen ja uudelleen.

”Esimerkiksi kotimaisen tomaatin vesijalanjälki on laskennallisesti 91 kertaa pienempi kuin espanjalaisen. Tämä johtuu siitä, että suomalaiset vesivarat ovat paljon paremmat, ja lisäksi täällä käytetään vettä vastuullisesti”, Kangas sanoo.

Valitsemalla kotimaisen tomaatin tai kurkun, valitset paitsi ympäristöystävällisen vaihtoehdon, tuet myös suomalaista osaamista ja työllisyyttä.

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Ruoka & Viini