Validia Tervetuloa kotiin!


Invalidiliiton omistama Validia on Suomen suurin, 20 paikkakunnalla toimiva vammaisten asumis- ja kuntoutus-palveluiden tarjoaja.

Lähes jokainen joutunee jossakin vaiheessa elämäänsä tekemisiin jonkin asteisen vammaisuuden kanssa; ikään liittyviä kuulo- ja näköongelmia tai muita terveysongelmia ei kukaan voi kokonaan välttää”, liiketoimintajohtaja Susanna Ylisuvanto sanoo.

Validian palvelutarjonta on suunnattu toimintaesteisille, fyysisesti vammaisille ja kehitysvammaisille. Ylisuvanto korostaa, että palveluiden perustana on olla tukiverkkona ihmisen ympärillä joko synnynnäisen vamman omaaville tai myös silloin, kun arki äkisti sairauden tai loukkaantumisen takia muuttaa muotoaan. ”Usein ottaa aikaa, että ihminen oppii elämään tilanteen kanssa”, hän sanoo.

 Itsenäisyys ja turvallisuus on arvokkuutta

Pirkanmaalla toimii yhdeksän Validian yksikköä; asukaspaikkoja on noin 200. ”Jokaisen elämä on arvokas”, Ylisuvanto sanoo. Hän korostaa, että arvokkuutta ovat itsenäisyys ja turvallisuus, mahdollisuus tehdä omaa elämäänsä koskevia päätöksiä kaikissa elämänvaiheissa.

”Turvallinen elämä ja oman näköinen arki mahdollistuvat Validian tarjoamilla, helposti saatavilla palveluilla, joita asiakas voi valita tarpeensa mukaan”, Ylisuvanto sanoo.

Tampereen palvelutarjonnassa hänen mukaansa erityistä on arvioivan, valmentavan asumisen palvelu. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kussakin tapauksessa erikseen pyritään selvittämään, mitkä palvelut parhaiten tukevat asiakkaan mahdollisimman itsenäistä elämää.

Työelämä ei ole vain rutiineja – arjesta syntyy elämäntarinoita

”Vammaisuuden kohtaaminen vaatii herkkyyttä. Meillä työelämä ei ole vain rutiineja. Asumisesta, pitkästä asiakassuhteesta ja sujuvasta arjesta syntyy elämäntarinoita, jotka koskettavat sekä meitä validialaisia että asiakkaitamme”, Ylisuvanto sanoo.

Validian tarjoamien palveluiden taustalla on laaja ammatillinen osaaminen, perinteitä ja pitkä kokemus. ”Tehtävämme on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia yhteiskunnassa. Tavoitteemme on myös poistaa ja ehkäistä vammaisuuden aiheuttamia esteitä.”

Validia on sosiaalialan suurimpia työllistäjiä Pirkanmaan alueella. Tarjolla on jatkuvasti töitä hoivaalan ammattilaisille vakituisiin työsuhteisiin ja määräaikaisiin sijaisuuksiin. Myös alan opiskelijoille, erityisesti lähihoitajille, on tarjolla sekä vakituisia että kesätöitä.

Validialainen koti

Pirkanmaan yksiköistä vanhimman, vuonna 1977 valmistuneen Hervannan Validia-talon remontti on loppusuoralla.”Olemme ylpeitä kesäkuun alussa avautuvista uusiutuista tiloista”, Ylisuvanto sanoo ja korostaa talon nykyaikaisuutta ja viihtyisyyttä. ”Talossa on 30 esteetöntä, ympärivuorokautisen palveluasumisen asuntoa; suurimpiin mahtuu mukavasti kaksikin asukasta.”

Esteettömät, avarat tilaratkaisut tarjoavat mahdollisuuden yhteiseen olemiseen. Asukkaat voivat ruokailla yhteisessä ruokailutilassa sekä toimia ja viettää aikaa yhdessä.

Esteettömyyden lisäksi uusituissa tiloissa korostuu myös esteettisyys. Validian Tervetuloa kotiin -konseptissa on panostettu erityisesti moderniin ja raikkaaseen värimaailmaan sekä mukautuviin ja toiminnallisiin kalustusratkaisuihin ja sisustuselementteihin.

”Hervannan sisustussuunnitelmassa toteutuu nyt ensimmäistä kertaa Validian näköinen ilme. Sama tulee ajan myötä toistumaan myös muissa yksiköissä”, Ylisuvanto sanoo. ”Kun avaat yksikön oven, tiedät tulleesi validialaiseen kotiin.”

Yhteisöllisyys toimii ja toteutuu Ylisuvannon mukaan yhteisissä tiloissa. ”Oman asuntonsa asukas sisustaa oman näköisekseen. Kodikseen.”

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi