Vaikuttavaa ilmastotyötä ateria kerrallaan


Moni miettii, kuinka voisi arjessaan tehdä ilmaston ja ympäristön kannalta merkittäviä valintoja. Ruoantuotanto aiheuttaa yli neljänneksen ihmisen aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä, joten syömisillämme on todellakin merkitystä. 

Ylivoimaisesti suurin osa ruoan päästöistä liittyy lihaan: ”Lihantuotannolla on merkittävä vaikutus ilmastoon ja vesistöihin. Asialle on siis tehtävä jotain”, Meeat Food Techin toimitusjohtaja Mikko Karell valottaa. 

Faktat tukevat edellistä väittämää. Sitran mukaan nautakilon tuottaminen aiheuttaa keskimäärin peräti noin 19 kilon hiilidioksidipäästöt (kg CO2e/kg)*. Sianlihan päästöt ovat noin kuuden kilon luokkaa ja siipikarjan hieman tätä pienempiä. Kasviproteiinien ilmastovaikutukset ovat yleisesti huomattavasti lihaa pienemmät. 

 ” Paljonko on sinulta pois, jos valitset kasviproteiinin lihan sijasta vaikkapa pari kertaa viikossa?” 

Aiemmin pitkään lihateollisuudessa työskennellyt Mikko Karell on siirtynyt kasviproteiinien maailmaan: ”Ymmärsin, että vanhalla tavalla ei voi enää jatkaa.”

 Lihamiehen ilmastoherätys 

Mikko Karell on nähnyt elintarvikealaa eri puolilta. Hän ehti työskennellä parikymmentä vuotta lihateollisuudessa ja myös kokkina ennen nykyistä pestiään. Hän tietää kokemuksesta, mikä ruoassa on ihmisille merkityksellistä: ”Ruoan pitää olla ennen kaikkea maistuvaa ja ravitsevaa”, Karell tietää. 

 Meeat Food Tech on tuonut markkinoille Muu-tuotesarjan, joka tarjoaa helppoja, maukkaita ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja perinteisille lihatuotteille kuten pihveille, pyöryköille, suikaleille tai jauhelihalle. 

”Tuotteet muistuttavat tuttuja lihatuotteita ihan tarkoituksella. Siten muutos on kuluttajalle mahdollisimman helppo tehdä ja hyväksyä. Heidän ei tarvitse miettiä kokonaan uusia reseptejä, vaan he voivat tehdä tuttuja ruokiaan uusilla raaka-aineilla. Tarjoamme tavallaan vieroitushoitoa, jonka avulla ihmiset voivat vähitellen siirtyä lihatuotteista kestävämpiin vaihtoehtoihin”, Karell taustoittaa. 

Koska aiemmin nostimme esiin lihan päästöt, on hyvä tuoda tarkempaan vertailuun myös kasviproteiinien päästöt. Meeatin Muu-grillimakkaran koko tuotantoketju aiheuttaa vain 1,37 kilon CO2-päästöt eli sitä voidaan tuottaa pitkälle yli kymmenen kiloa ennen kuin ylletään naudanlihakilon päästöihin. 

”Paljonko on sinulta pois, jos valitset kasviproteiinin lihan sijasta vaikkapa pari kertaa viikossa?”, Karell haastaa. ”Me tarjoamme vaihtoehtoja, mutta kuluttaja itse päättää lopulta ottaako sitä vastaan.” 

*Lähde: Sitra (2019) https://www.sitra.fi/artikkelit/ keskivertosuomalaisen-hiilijalanjalki/ 

Jaa tämä artikkeli


Lifestyle