Vähähiilisyyskoulutus tuo tarpeellista osaamista organisaatioihin


Muutos vähähiiliseen yhteiskuntaan siirryttäessä on valtaisa”, sanoo Syklin uusi rehtori ja toimitusjohtaja Mia O’Neill. 

”Vaikka edelläkävijöitä löytyy niin julkiselta kuin yksityiseltäkin sektorilta, on suurin osa organisaatioista vasta heräilemässä siihen, että niiden tuotteiden, palveluiden ja toiminnan pitäisi jo olla matkalla hiilineutraaleiksi” O’Neill jatkaa. 

Hiljan julkaistun IPCC:n kuudennen seurantaraportin ensimmäinen osa korostaa osaltaan aikataulun kireyttä. Aikaa ei olisi hukattavaksi yhtään. Konkreettisten toimien aika on käsillä: täällä, tässä ja nyt. 

Vähähiilisyyden asiantuntija – uudet ryhmät aloittavat tammikuussa 2022 

Sykli on omalta osaltaan vastannut huutoon ja käynnistänyt viime keväänä Organisaation vähähiilisyyden asiantuntija -koulutusohjelman. Koulutus valmistaa suorittamaan ympäristöalan erikoisammattitutkinnon (EAT) osaamisalana resurssitehokkuus. Koulutus on käynnistynyt kahden ryhmän voimin ja seuraavat ryhmät aloittavat tammikuussa 2022. 

”Koulutus näyttää olevan kansainvälisestikin uutuusarvoinen ja esimerkiksi päästövähennyspolkuihin perehdyttävää koulutusta on vielä niukasti tarjolla”, toteaa koulutuksesta vastaava johtaja Taru Uotila. 

Työvoimakoulutus valmistaa vähähiilisyyden dataosaajia 

Syklissä on parhaillaan käynnistymässä toinenkin vähähiilisyyskoulutus, Organisaation vähähiilisyyden asiantuntija F.E.C-koulutuksena (Further Educated With Companies). Kyseessä on työvoimakoulutus, joka toteutetaan yhteistyössä Uudenmaan ELY-keskuksen ja TE-palveluiden kanssa. 

Tämä koulutus on osin samansisältöinen edellä mainitun erikoisammattitutkinnon kanssa, mutta nyt erityistä huomiota kiinnitetään vähähiilisyyden digitalisaatioon sekä datan hyödyntämiseen vähähiilisyystyössä. 

”Tässä koulutuksessa organisaatiot tarjoavat korkeakoulutetuille työnhakijoille työjaksopaikan, ja opiskelijat toteuttavat organisaatiolle vähähiilisyyteen liittyvän kehittämistehtävän. Kehittämistehtävä voi liittyä esimerkiksi tuotteen hiilijalanjäljen laskentaan. Huomattava osa opiskelijoista työllistyy organisaatioon työjakson päätteeksi”, kertoo Syklin yritys- ja urapalvelujen johtaja Jane Saarnia. 

”Mikäli organisaatio on kiinnostunut tarjoamaan työjaksopaikkaa, niin nyt kannattaa olla pikaisesti yhteydessä Sykliin, sillä mahdollisuus päästä mukaan koulutusohjelmaan päättyy syyskuun lopussa”, Saarnia kehottaa.  

Lue Ari Laitalan tuore blogikirjoitus: Kuka ottaisi hoitaakseen vähähiilisen kiinteistönpidon? 

sykli.fi/blogi

Jaa tämä artikkeli


Infrastruktuuri Rakentaminen 2021