Yksi osoite julkisiin palveluihin


Menossa naimisiin tai ensimmäinen lapsi tulossa? Vai onko edessä muutto uudelle paikkakunnalle? Suomi.fi:stä löytyy tietoa arjen tarpeisiin.

Suomi.fi on kansalaisen käsikirja, joka kerää tietoa valtakunnallisista ja oman asuinalueen julkisista palveluista. Tieto on jaoteltu erikseen yksittäisille kansalaisille sekä yrityksille, ja kaikki informaatio löytyy suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Suomi.fi:n tavoitteena on koota asiointipalvelut yhteen paikkaan ja nopeuttaa ja yksinkertaistaa asiointia viranomaisten kanssa”, tiivistää Tuuli Krekelä Väestörekisterikeskuksesta.

Suomi.fi palvelee kansalaisia kaikissa elämän vaiheissa. Ensimmäistä lastaan odottava löytää tietoa esimerkiksi isyyden vahvistamisesta tai nimenannosta lapselle. Naimisiin menevä saa tietoa muun muassa avioliiton solmimisesta tai avioehdosta. Suomi.fi:stä löytyy tietoa ja apua myös elämän kriiseihin, kuten sairastumiseen, avioeroon tai läheiseen kuolemaan.

”Näistä asioista on koottu ensimmäisenä tietoa, koska kriisitilanteissa omat voimat tiedonhakuun ovat usein vähissä.”

Suomi.fi on hyödyllinen myös uudelle paikkakunnalle muuttaessa. Palvelusta saa esimerkiksi kaikki koulut ja päiväkodit yhdelle kartalle ja tietoa siitä, miten koulua vaihdetaan kesken lukuvuoden. Yritystä perustava voi hyödyntää esimerkiksi yritystoiminnan suunnittelu ja -perustamispolkuja ja Suomi.fi:n kautta voi valtuuttaa toisen osapuolen hoitamaan oman yrityksensä asioita.

Lisäksi Suomi.fi:n kautta kansalaiset voivat siirtyä sähköiseen asiointiin viranomaisten kanssa ja vastaanottaa viranomaisviestejä omaan Suomi.fi-postilaatikkoonsa tai mobiilisovellukseen, joissa ne säilyvät tallessa. Kansalaiset voivat olla myös yhteydessä viranomaisiin päin.

”Esimerkiksi tieto erääntyvistä kirjaston kirjoista tai Trafin muistutus auton katsastuksesta voivat tulla jatkossa yhteen paikkaan”, Krekelä havainnollistaa.

Kaikilla viranomaisilla on velvollisuus kuvata palvelunsa Suomi.fi:hin. Vielä kaikkien kuntien tai viranomaisten palveluita ei Suomi.fi:stä löydy, mutta määrä kasvaa koko ajan.

”Tavoitteena on, että jatkossa julkisista palveluista kerrotaan yhtenäisen mallin mukaan. Kaikki Suomi.fi:stä löytyvä tieto on tarkistettu viranomaisilla ja kirjoitettu selkeällä kielellä, joten tietoon voi varmasti luottaa”, Krekelä sanoo.

Suomi.fi-palvelut tuottaa Väestörekisterikeskus.

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli