Vaativien kohteiden puumateriaali, jonka kestävyyden salaisuus on etikka.


Novenberg Oy:n toiminta perustuu kestävien ympäristöystävällisten rakennusmateriaalien maahantuontiin ja myyntiin. “Olemme tuoneet Accoya -puuta Suomeen vuodesta 2013 ja joka vuosi tämän suorituskykyisen puumateriaalin käyttö on tasaisesti kasvanut”, kertoo Novenbergin toimitusjohtaja Petteri Huomo. Yksinkertaistettuna Accoya on etikalla myrkyttömästi modifioitua mäntyä. Patentoitu Accoya -käsittelymenetelmä muuttaa pysyvästi puun solukkoa, jolloin se ei enää reagoi veden kanssa ja puusta tulee kestävää ja stabiilia. Käsittely antaa myös luonnollisen suojan useita lahottajasieniä vastaan.

Accoya vastaa nykyajan rakentamisen tarpeisiin

Novenbergilla nähdään kuinka puun käyttö on vahvassa kasvussa myös julkisessa rakentamisessa. Asiaa vauhdittaa valtion tukitoimien lisäksi materiaalin hyvät ominaisuudet, kuten monipuolisuus, terveellisyys ja ympäristövaikutukset. Puutuotteet toimivat hiilivarastona valmiissa rakennuksissakin. Huomon mukaan on selvää, että puurakentamisen kehittyessä myös materiaalien kestävyys- ja tekniset vaatimukset kasvavat. Uusille ympäristöystävällisille puun käsittelymenetelmille on kysyntää, kun tieto toksiinisista kyllästeistä lisääntyy ja uhanalaisten kovapuiden käyttöä rajoitetaan.

Missä Accoya -puuta voi käyttää?

Suomesta löytyy lukuisia Accoyalla toteutettuja rakennushankkeita. Erityisen tyytyväisiä Novenbergilla ollaan Accoyan valinnasta Keskustakirjasto Oodin kattoterassille ja Wood City -korttelin julkisivuihin. “Accoyaa voi työstää ja kierrättää, kuten kaikkia luonnonmukaisia puutuotteita. Suuri etu on, ettei Accoya vaadi erillistä pintakäsittelyä ja puun huolloksi riittää kevyt vesipesu ja harjaus. Edulliset huoltokustannukset ja pitkä elinkaari ovat tehneet Accoyasta yhä suosi-tumman vaihtoehdon”, sanoo Huomo. Yleisiä Accoyan käyttökohteita ovat terassit, julkisivut, piharakenteet, kuten sillat sekä julkisten uimahallien saunatilat.

Tutkittu, testattu ja sertifioitu

Accoya -käsitelty puu on patentoitu, yli 80 vuoden tutkimus- ja kehitystyön tulos. Modifiointia tehdään toistaiseksi vain yhdellä tuotantolaitoksella Hollannissa ja pääraaka-aineena käytetään FSC ja PEFC sertifioitua radiata mäntyä. Accoyaa on testattu kattavasti eri olosuhteissa ja sillä on useita sertifikaatteja. Accoyaan voidaan tarvittaessa lisätä myös Burnblock -palonsuojakäsittely, jolloin materiaalin virallinen paloluokka on puulle korkein mahdollinen B-s1,d0. “Novenberg tarjoaa kotimaisille rakentajille kestäviä ja turvallisia materiaali-innovaatioita. Vastuullinen rakentaminen on kansainvälisesti tärkeä aihe ja meidän kaikkien tulevaisuuden kannalta merkittävä tavoite”, toteaa Huomo.

Jaa tämä artikkeli


Rakentaminen 2021