VAAO kouluttaa ammattilaisia työelämän tarpeisiin


Valkeakosken ammattiopisto (VAAO) tarjoaa opiskelijoille monialaista ammatillista koulutusta moderneissa oppimisympäristöissä. Turvalliselle ja yhtenäiselle kampusalueelle pääsee puolessa tunnissa Tampereelta Nysse-bussin kyydissä. 

Etelä-Pirkanmaalla VAAO tunnetaan ammatillisen koulutuksen keskeisenä toimijana, joka vastaa alueen elinkeinoelämän työvoimatarpeisiin. Sen kouluttamille osaajille riittää kysyntää, ja monet etenkin teknologia-alojen ja sosiaali- ja terveysalan opiskelijat pääsevät töihin jo opintojen aikana. 

VAAOssa voi suorittaa ammatillisia perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja useilla teknologia- ja palvelualoilla. Oppisopimusopiskelijoiden määrä kasvaa koko ajan, ja tutkinnon voi suorittaa kokonaan tai osittain oppisopimuksella. Tutkintokoulutusten lisäksi VAAO tarjoaa räätälöityjä koulutuksia elinkeinoelämän tarpeisiin. Vieressä sijaitseva Tietotien lukio mahdollistaa kaksoistutkinnon suorittamisen. 

”Yksi erityisvahvuutemme on tiivis yhteistyö läheisen Hämeen ammattikorkeakoulun Valkeakosken yksikön kanssa. Liiketoiminnan opiskelijat sekä sähkö- ja automaatioalan opiskelijat voivat suorittaa HAMK:in opintoja toisen asteen opintojen aikana ja saada sieltä jatko-opintopaikan ilman valintakoetta”, kertoo hyvinvoinnin ja liiketoiminnan toimialapäällikkö Mikko Siirilä. 

Uutta on verkonomikoulutus, jossa merkonomin tutkinnon voi suorittaa verkossa. Opiskelu ei ole aikaan eikä paikkaan sidottua vaan onnistuu mistä päin maata tahansa. 

VAAOn toimialapäälliköt Kai Ollila, Mikko Siirilä ja Johanna Ärling keskustelemassa ammatillisen koulutuksen tulevaisuuden mahdollisuuksista.

Virtuaalinen oppimisympäristö mahdollistaa vaikka mitä 

VAAO seuraa aktiivisesti, mihin suuntaan maailma kehittyy ja millaisia osaajia työelämä tarvitsee. Tulevaisuudessa kysyntää on esimerkiksi ammattilaisista, jotka osaavat kehittää, rakentaa ja kunnossapitää erilaisia älykkäitä ratkaisuja liittyen vaikkapa energiansäästöön tai vanhusten hoivaan. 

”Vastaamme kysyntään ja aloitamme tammikuussa uuden Smart Services -koulutuksen. Siihen kuuluu sähkö- ja automaatioalan opintoja, ohjelmointia ja teollisen internetin opintoja”, valottaa teknologian ja rakentamisen toimialapäällikkö Kai Ollila. 

Oppilaitos hyödyntää oppimisympäristöissä uusinta teknologiaa, kuten virtuaalista ja lisättyä todellisuutta. Opiskelijat voivat virtuaalitodellisuudessa esimerkiksi vaihtaa jarrupaloja, harjoitella työturvallisuutta tai piipahtaa saksalaisessa hotellissa harjoittelemassa kieltä. Lähihoitajaopiskelijat pystyvät vaikkapa simuloimaan sisäelinsairauksia ja seuraamaan potilaan elintoimintoja. Harjoitteita voi tehdä myös kotona selainversiolla. 

Non-stop-periaatteella sisään ja ulos 

Perusopetuksen päättävät nuoret voivat hakeutua oppilaitokseen opiskelemaan yhteishaun kautta ja muut hakijat jatkuvan haun kautta. 

”Opinnot on mahdollista aloittaa lähes non-stop-periaatteella jopa kahden viikon sisällä ja valmistua yksilöllisen aikataulun mukaisesti. Opiskelun alkua sujuvoittaa digitaalinen starttipaketti, joka tutustuttaa koulutusalaan, oppimisympäristöihin, järjestelmiin, henkilöstöön ja kampukseen”, selvittää työelämä- ja oppimispalveluiden toimialapäällikkö Johanna Ärling. 

VAAOn yksilöllisesti toteutetussa ammatillisessa koulutuksessa opiskelijamäärä vaihtelee päivittäin. Keskimäärin opiskelijoita on 1100–1300. l 

Lisätietoja www.vaao.fi 

Jaa tämä artikkeli


Rekry