Uusikaupunki – aktiivisesti kohti hiilineutraaliutta


Uusikaupunki on laskenut merkittävästi päästöjään ja kaupungissa pohditaan aktiivisesti keinoja, joilla saavutettaisiin hiilineutraalius. Yksi askel on parin vuoden päästä avautuva Suomen suurin aurinkopuisto. 

Uudenkaupungin kaupungin hiilipäästöt ovat laskeneet vuodesta 2010 lähtien ja jo tiedossa olevilla toimenpiteillä päästöt laskevat nykyisestä 50 prosenttia vuoteen 2035 mennessä. Tuotanto kuitenkin tuottaa aina päästöjä ja niitä on tarkoitus kompensoida paikallisesti tuotetulla päästöttömällä energialla. 

“Hiilineutraali tuotantoympäristö on luonnollisesti hyvä seikka ilmaston kannalta, mutta sen elinkeinopoliittinen ydin on, että pystymme tarjoamaan alueella toimiville yrityksille niiden omaa kilpailukykyä edistävän sijaintipaikan”, Uudenkaupungin elinkeinojohtaja Jarkko Heinonen toteaa ja jatkaa: “Uudellakaupungilla on myös oma satama, minkä kautta vientituotteet on mahdollista saada merikuljetukseen, mikä osaltaan pienentää logistiikasta aiheutuvia päästöjä.” 

Kaupungissa pohditaan aktiivisesti keinoja saavuttaa hiilineutraali tuotantoalue. Ja vaikka tavoitteena on saada alueellinen hiilijalanjälki tasapainoon, toki sähköä käytetään myös kaupungin rajojen ulkopuolella. 

Suomen suurin aurinkopuisto 

Uusikaupunki puntaroi aurinkopaneelien asentamista kaupungin omistamiin kiinteistöihin sekä yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun kanssa selvittää mahdollisuutta biopolttoaineen tuotantoon. Merkityksellinen seuraava askel on kuitenkin kaupunkiin vuonna 2023 rakentuva ib vogt -konserniin kuuluvan IBV Suomen toteuttama Suomen suurin aurinkopuisto. Uudenkaupungin Kalantiin sijoittuva aurinkopuisto on 10 kertaa suurempi kuin tämänhetkinen Suomen suurin puisto. Voimalan koko on 300 hehtaaria ja se tuottaa vuodessa noin 200 gigawattituntia. 

“Kuluttajat ovat nykypäivänä hyvin tietoisia ja osaavat vaatia tiedon hiilijalanjäljestä. Haluamme tarjota tuottajille tähän ratkaisun, joka lisää heidän kilpailukykyään”, Heinonen summaa. 

Tutustu tarkemmin: uusikaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli


Elinvoimainen Suomi