Uusi laite tukee kotihoitoa ja tuo digitaalisen maailman ikäihmisten ulottuville


Suomalaisen Kuori Oy:n kehittämä YetiHome on seniorien interaktiivinen kosketusnäyttötabletti etähoivaan, yhteydenpitoon, tiedotusvälineiden seurantaan ja aktivoiviin peleihin. Helppokäyttöinen ja monipuolinen tuote tulee markkinoille syyskuun lopussa.

Kuori Oy on yksi Suomen nopeimmin kasvavista tietotekniikan alan yhtiöistä. Sen aiemmin kehittämä Yetitablet on suuri, Android-käyttöjärjestelmään perustuva interaktiivinen kosketusnäyttötabletti. Yrityksen perustajat Maria ja Jarkko Jokelainen ovat kolmen autismin kirjon lapsen vanhempia, jotka kamppailivat vuosia auttaakseen lapsiaan ymmärtämään ja kommunikoimaan ympäröivän maailman kanssa. Vuorovaikutteiset oppitunnit multimedialuokissa auttoivat heidän lapsiaan oppimaan, keskittymään ja kommunikoimaan paremmin.

Yetitabletista on kehittynyt paljon enemmän kuin oppimistyökalu. Hoitokodeissa se auttaa ikäihmisiä ja toimintarajoitteisia, joilla aikaisemmin ei ollut internetin käyttömahdollisuutta. Yetitabletista on tullut kiitosta seniorien lisäksi myös heidän hoitajiltaan ja muilta ammattilaisilta. Se on myös aktiivisessa käytössä esimerkiksi eri vammaisryhmien kuntoutuksessa ja autismikeskuksissa. Nykytekniikka tukee hoitajien arjen työtä, auttaa ikäihmisten ryhmäytymistä ja aktivoi heitä.

Yhteydenpitoa ja aktivointia

Yetitabletin suosion pohjalta ja kovan kysynnän vuoksi Kuori Oy on nyt kehittänyt uuden tuotteen: Ryhmälaitetta pienempi YetiHome on 21,5–27-tuumainen, yksilökäyttäjälle suunnattu ratkaisu koteihin ja tuetun asumisen yksiköihin.

”YetiHome sopii erittäin hyvin yksityiskäyttöön tai esimerkiksi hoivakotiin henkilöille, joilta pienempien älylaitteiden tai tietokoneen käyttö ei onnistu”, Maria Jokelainen esittelee. ”Tabletissa on Kuori Oy:n oma Yeti OS -Androidversio ja applikaatiot ovat esiasennettuja. Tabletilla onnistuvat helppokäyttöiset Vooler-videopuhelut esimerkiksi läheisten kanssa, ja laitteessa on YetiCaresovellukset kuntoutukseen ja vapaa-aikaan sekä käyttäjän mielialan etäseuranta YetiMood-sovelluksen avulla.”

Saman laitteen kautta voidaan myös seurata televisio- ja radio-ohjelmia, uutisia sekä Yle Areenaa, tehdä ristikoita ja pelata esimerkiksi pulmapelejä. Jatkossa luvassa on myös äänikirjastopalveluja. Laitteen yhteydet toimivat wifin tai mobiilidatan avulla. YetiHome kasvaa käyttäjänsä tarpeiden mukaan eli tarvittaessa esimerkiksi tabletin kuvakkeita voidaan suurentaa.

Helppo käytettävyys

”Yleensä ongelmana on se, että tietotekniikkaa suunnitellaan ylhäältä alaspäin eli tekijälähtöisesti käyttäjiin päin. Meidän ajattelutapamme on päinvastainen eli tuotteemme ovat hyvin käyttäjälähtöisiä.

Tuotetestaajanamme toimii muun muassa 97-vuotias henkilö”, Jokelainen kertoo. ”Korona-aikana monet ikäihmiset jäivät kontaktien puuttumisen vuoksi varsin yksin, mikä osaltaan vauhditti tuotekehitystämme. Selvää on, että tällaiselle ratkaisulle on kysyntää.”

Maria Jokelainen korostaa, että Kuori Oy:n toiminnan lähtökohtana on digitaalinen oikeudenmukaisuus. Älyteknologia ja sen helppo käytettävyys kuuluvat kaikille.

Suomalaista osaamista

Kuori Oy on vuonna 2015 perustettu kosketusnäyttöjä valmistava innovatiivinen teknologiayritys. Se on erikoistunut monimutkaisiin projekteihin, jotka vaativat kosketusnäyttöjen ja ohjelmistojen toimivuutta haastavissakin ympäristöissä. Toiminta keskittyy laitevalmistukseen ja ohjelmistoihin. Kuori Oy on hakemassa tuotteilleen lääkinnällisen laitteen statusta muun muassa kolmen tekeillä olevan akateemisen tutkimuksen voimin. Yritys työllistää noin 20 henkilöä, ja liikevaihto on nyt noin viisi miljoonaa euroa.

yetitablet.com

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Hyvinvointi IT Julkishallinto & kansanterveys