Uudistuva olympiastadion tuo myös kulunhallintansa nykyaikaan


”Meillä on yli 2300 lukittavaa kohdetta. Avaimia pitää jakaa esimerkiksi tapahtumajärjestäjille, urheilutapahtumissa joukkueille, turvallisuusorganisaatiolle, poliisille sekä erilaisille palveluntarjoajille, kuten ravintolatoimijoille”, Olympiastadionin kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Ilkka Rautakivi valottaa lukituksen ja kulunvalvonnan lähtökohtia.

Olympiastadionin kaltaisilla suuria ihmismassoja kokoavilla areenoilla kävijöiden turvallisuuden takaaminen on ensisijaisen tärkeää. Olympiastadion valitsi sen vuoksi Abloyn PROTEC2 CLIQ -järjestelmän, joka yhdistää mekaanisen ja elektronisen lukituksen parhaalla mahdollisella tavalla.

”Mekaaninen avain on tärkeä, että ovet saadaan auki poikkeustilanteissa – esimerkiksi mahdollisen sähkökatkon aikana. Elektronisuus taas takaa sen, että kullekin avaimelle voidaan määritellä yksilölliset kulkuoikeudet. Tiedämme täsmälleen, kenellä avaimia on hallussa ja mihin niillä pääsee. Tarvittaessa voimme lisätä tai poistaa kulkuoikeuksia lennosta.”

”Kulkurekisterin avulla tiedämme aina, mihin oveen mitäkin avainta on käytetty.”

Olennainen osa järjestelmän luomaa turvallisuutta on avainten käyttötietojen tallentuminen kulkurekisteriin: ”Jos jotain on tapahtunut, kulkurekisterin avulla tiedämme aina, mihin oveen mitäkin avainta on käytetty. Voimme myös katsoa millä avaimella on menty ja mihin. Ja kadonneen avaimen voimme tehdä toimimattomaksi heti siitä tiedon saatuamme.”

Olympiastadionilla avainten kulkuoikeudet päivitetään joko kiinteästä ohjelmointilaitteesta tai mobiilisovelluksesta. Avainten, käyttäjien ja kulkuoikeuksien hallinta tapahtuu karttapohjaisesta ABLOY OS -käyttöliittymästä. ”ABLOY OS on yksi järjestelmän suuria etuja näin suuressa kohteessa. Näemme kartasta myös auki jääneet ovet”, Rautakivi kertoo.

Korkea ammattitaito vakuuttanut

Olympiastadionin näkökulmasta suuri etu on myös Abloyn valtuutettujen lukkoliikkeiden jakeluverkosto, josta löytyi juuri sopiva kumppani palveluntarjoajaksi. ”Olemme olleet positiivisesti yllättyneitä heidän ammattitaitonsa määrästä asioidemme hoidossa.”

Abloyn lukkoja on käytetty Stadionilla jo sen valmistumisen aikoihin, mistä saatiin sattumalta äskettäin todiste: ”Löysimme remontin aikana vuodelta 1938 peräisin olevan alkuperäisen Abloyn avaimen.”

Nyt yli 80 vuotta myöhemmin yhteisessä historiassa käännetään uusi sivu, kun stadionin käyttäjiä turvaa jälleen Abloy, tällä kertaa sähköisellä lukitusjärjestelmällään. ”Yhteistyömme jatkuu, kun Olympiastadion uudistuneena avaa ovensa suomalaisille jälleen ensi vuonna”, Rautakivi iloitsee.

www.abloy.fi

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Teollisuus