Utajärvelle ensimmäinen hiilineutraali raskaan teollisuuden alue


Utajärvelle rakentuu monitahoisen yhteistyön tuloksena Suomen ensimmäinen hiilineutraali raskaan teollisuuden toimintaympäristö, joka tuottaa kunnan yrityksille ja kuntalaisille elinvoimaisuutta. Lisäksi se edistää myös työkoneiden ja ajoneuvojen uudenlaisten käyttövoiman kehityksen, josta hyötyy koko Suomi. 

Utajärvi sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Oulusta. Tämä hiiliviisas Hinku-kunta liittyi ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöihin vuonna 2018. Mutta tämä oli vasta alkusoittoa. Utajärvi haluaa näyttää koko maamme mittakaavassa mallia siitä, miten raskasta teollisuutta tuotetaan kestävästi, taloudellisesti ja vetovoimaisesti – ja siinä sivussa uusia innovaatioita. 

”Kiertotalous on vahvasti mukana Utajärven kunnan resurssiviisauden tiekartassa, joka näyttää ennakkoluulottomasti tietä erilaisten resurssien terveeseen, hiiliviisaaseen ja kestävään käyttöön”, pohjustaa Utajärven kunnanjohtaja Anne Sormunen. 

Lähellä tuotettua edullista uusiutuvaa energiaa teollisuuden käyttöön 

Kuntaan rakentuu Suomen ensimmäinen hiilineutraali raskaan teollisuuden toimintaympäristö. ”Rakennamme aurinko- ja tuulivoimapuistosta toimintavarmaa energiantuotantoaluetta. Tämä toimii tärkeänä perustana energiaa paljon tarvitsevien yritysten elinvoimaisuuteen ja kilpailukykyyn. Vierivoiman myötä energian hinnoittelun joustavuus kasvaa ja mahdollistaa teollisuudenentistä laajemman sijoittumisen Utajärvelle ja myös täysin uudenlaisen yritystoiminnan”, täydentää Utajärven Yrityspuisto Oy:n toimitusjohtaja Vuokko Paso. 

”Kunta ja sen partnerina Skarta Group Oyj rakentavat yhdessä aurinko-, tuuli- ja vierivoima-komboa, jossa syntyy uudenlaista liiketoimintaa hukkaenergian ja vedyn hyödyntämisen myötä”, lisää Skarta Energy Oy:n toimitusjohtaja Kari Tuominen. 

Odotettavissa tulevaisuuden merkittäviä vetyinnovaatioita 

Muun muassa Kainuun metsävarat liikkuvat kansainvälisille markkinoille Utajärven kautta pääasiassa raskaina maantiekuljetuksina. Aurinko- ja tuulivoiman lisäksi vety tulee olemaan merkittävässä roolissa. Utajärven läheisyydessä toimii BusinessOulun Automotive Klusteri, joten alueella on merkittävästi autoalan tuotekehitystä. Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa on Oulun yliopiston ja Autoalan Keskusliiton yhdessä rahoittama, maailman mittakaavassakin erittäin harvinainen, autoalan liiketoiminnan professuuri, johon on nimitetty Jouni Juntunen. ”Raskaan kuljetuskaluston polttovoima voi hyvinkin olla vety tai jokin muu power-to-x -ratkaisu, samoin kuin erilaisten teollisuustyökoneidenkin. Kehityksessä vain taivas on rajana: yhtenä esimerkkinä saatamme tulevaisuudessa viedä ajoneuvollamme mökille tai työmaalle käyttöenergian”, hän kertoo. 

Sitä ennen liikenteen osalta tavoitteena on kuitenkin mahdollistaa logistiikan päästöjen merkittävää pienentymistä ja kasvattaa kotimaisen energian käyttöastetta. Ei ihan pieniä kehitysharppauksia nekään, mutta Utajärvellä ollaan valmiina vastaamaan haasteeseen. 

Tutustu tarkemmin: www.utajarvi.fi

Jaa tämä artikkeli


Elinvoimainen Suomi