Uskalla puhua, uskalla hakea apua – väkivallasta voi selvitä


Monet vanhemmat perustelevat väkivaltaisessa suhteessa pysymistä sillä, ettei lapsella olisi rikkonaista perhettä tai vähättelemällä, ettei vielä ole lyöty. Ensi- ja turvakotien liiton asiantuntija Tuulia Kovanen muistuttaa, että vaikka lapset eivät näkisi väkivaltaa, he aistivat ja tietävät sen: ”Lasten tilanne on huolestuttava, koska moni väkivaltaa kohdannut lapsi peittää tunteensa. Kotona opitut tavat saatetaan myös viedä tulevaisuuden suhteisiin. ”

Ensi- ja turvakotien liitossa väkivallan vastaista työtä on tehty jo 40 vuotta. Liiton tuoreimmassa selvityksessä nousi esiin väkivaltaisessa kodissa eläneiltä nuorilta kysymys: ”Miten voi ilman esimerkkiä tietää, millaista parisuhteessa pitäisi olla?” Lapset voivat päätyä vanhempina väkivaltaisiin suhteisiin tai alkaa itse käyttää väkivaltaa.

”Turvallinen perhe ja ympäristö on lapsen oikeus. Lapsi ei voi lähteä suhteesta, aikuinen voi.”

Milloin suhde on väkivaltainen?

Väkivallan eri osapuolille on tarjolla apua ja kokemuksesta on mahdollista selviytyä. Ongelma on, että väkivaltaan tottunut voi pitää tilannetta normaalina.

”Suhteessa pitäisi pystyä olemaan turvassa. Jos pelkää tai joutuu rajoittamaan käytöstään, kaikki ei ole hyvin”, Kovanen alleviivaa.

Uhrit syyllistävät usein itseään riidan aiheuttamisesta ja suhteesta voi olla vaikeaa lähteä, jos siinä on paljon myös hyvää. Väkivalta ole koskaan kokijan syy, vaan sen, joka sitä käyttää: ”Riidassa on kaksi tasavertaista ihmistä, väkivallassa toinen käyttää valtaa.”

”Jos suhteessa pelkää tai joutuu rajoittamaan käytöstään, kaikki ei ole hyvin.”

Hae apua itsellesi tai läheisellesi

Uhrin on mahdollista selvitä, väkivaltaa käyttävän on mahdollista muuttaa käytöstään. Nettiturvakoti-verkkosivusto auttaa väkivallan eri osapuolia: väkivaltaa käyttäviä, kokijoita sekä lapsia tai nuoria, jotka ovat nähneet tai kokeneet väkivaltaa. Sivustolta löytyy tietoa sekä keskusteluapua. Chat on matalan kynnyksen yhteydenottotapa pieniin ja suuriin väkivaltaan liittyviin kysymyksiin.

Lisää tietoa: nettiturvakoti.fi

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Perhe