Uniikki ura luonnon keskellä


Taratest on yksi Pirkanmaan mielenkiintoisimmista kasvuyrityksistä. Työnhakijan
se yllättää monipuolisilla uramahdollisuuksilla ja luonnonläheisellä työllä.

 

Miltä kuulostaisi työpäivä, jolloin saa ajaa mönkijällä tai veneillä kohti tyynenkaunista ulappaa? Työvälineenä voi olla kaira, drone tai Suomen ainut kiskoilla kulkeva maaperätutkimuskone. Työpäivä voi sisältää myös itsenäistä työtä toimistolla. Siellä lasketaan ja analysoidaan pohjaa tulevaisuuden rakennuskohteille, kehitetään rautateitä ja lähes mitä tahansa, missä tarvitaan geoteknistä suunnittelua, pohjarakentamisen konsultointia, maa- ja kallioperätutkimusta.

Taratest Oy:ssä on nyt auki poikkeuksellinen kirjo mielenkiintoisia työpaikkoja. ”Meidät yhdistetään maaperätutkimukseen ja kairaamiseen, mutta palvelutarjontamme on paljon laajempi. Haemme kairaajien ja mittaajien lisäksi esimerkiksi projektipäällikköä ja -insinööriä, myyntipäällikköä sekä tarjouslaskentainsinööriä”, henkilöstöjohtaja Sanna Murtojärvi luettelee. Tarjolla on töitä myös metsurille ja koneenkorjaajalle, monenlaiselle apuvoimalle.

Taratest on geotekniikan ja ympäristötutkimuksen asiantuntija eli käytännössä yrityksessä kerätään tietoa maan alta ja päältä sekä analysoidaan sitä. Työn lopputulos voi olla raportti, suunnitelma tai tietomalli infran, talonrakentamisen tai vaikka teollisuuden tarpeisiin. Taratest on alallaan harvinaisuus, sillä se pystyy toteuttamaan esimerkiksi pohjatutkimuksen lisäksi suunnittelun ja antamaan lausunnot. Työntekijän kannalta tämä on hyvä asia: sama talo tarjoaa useita urapolkuja Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Kasvava yritys

Vaikka talouskasvun ennustetaan yleisesti hyytyvän, Taratestillä menee hyvin. Yritys on kasvanut voimakkaasti viime aikoina. ”Sopimuksia on tehty vuosiksi eteenpäin, joten töitä riittää. Työpaikka on siinä mielessä turvallinen. Asiakaskuntamme on laaja, ja se edustaa sekä yksityistä puolta että julkishallintoa. Esimerkiksi Väyläviraston kymmenessä tärkeimmässä hankkeessa olemme mukana yhdeksässä”, operatiivinen johtaja Tuukka Räsänen kertoo.

Taratestin yksi keskeisistä tehtävistä on tutkimukset rataverkon kehittämiseen.

”Vihreät arvot, hiilijalanjälki ja junaliikenteen kasvu ovat trendejä. Ne turvaavat meille töitä. Lisäksi kaupungistumisen myötä on krooninen parkkipaikkapula: maanpinnasta alaspäin rakennetaan jatkuvasti”, Murtojärvi toteaa.

Tekemisen meininkiä ja vapautta

Yksi jo palkatuista uusista työntekijöistä on Murtojärvi itse. Hän aloitti elokuussa ja on Taratestin 44-vuotisen historian ensimmäinen HR ammattilainen.

”On huikea tilaisuus päästä aloittamaan tyhjältä pöydältä. Minulle on tärkeä arvo, että Taratest on perheyritys. Sen DNA:ssa on ketteryyttä. Noin 140 hengen yritys on sopivan kokoinen: ei liian suuri muttei liian pienikään. Omistajalla on kasvot ja hän on läsnä”, Murtojärvi kertoo.

Henkilöstöjohtaja puhuu taratestiläisyydestä. Se tarkoittaa yrityksen henkeä, sitä että töihin on kiva tulla. Se tarkoittaa työtä pelkäämätöntä asennetta ja sitä, että voi kehittää omaa osaamistaan ja edetä urallaan niin halutessaan.

”Maastotöissä vaaditaan tiettyä fysiikkaa, sillä siellä pitää pystyä kantamaan painaviakin tankoja ja kävelemään haastavassa maastossa. Oikealla asenteella pärjää kuitenkin pitkälle. Jos menestyy, se näkyy myös palkassa”, Räsänen sanoo.

Taratestiin tulleilta on kysytty, miksi nämä ovat halunneet heille töihin.

”Moni kertoi, että oli kyllästynyt byrokratiaan, jota Taratestin kaltaisessa pienemässä yrityksessä ei samalla tavoin ole. Haluttiin myös töihin luonnon pariin. Taratestissä työskennellään itsenäisesti, mutta saa kuitenkin tiimin tuen”, Murtojärvi kertoo.

Taratest-Akatemia kouluttaa

Jotkut maaperätutkimuksen tehtävistä ovat niin erikoisalaa, ettei hakijoilta odoteta niiden täydellistä hallintaa. Suoraan koulun penkiltä ei nimittäin näihin töihin valmistuta, vaikka esimerkiksi kartoittajan ja rakennuspuolen osaaminen antaa moneen tehtävään hyvät eväät. Taratestissä onkin pitkät perinteet työntekijöiden kouluttamisesta. Ennen puhuttiin mestari-oppipoikamallista, nyt koulutus on kehitetty huippuunsa ja konseptia kutsutaan Taratest-Akatemiaksi.

”Koulutamme uudet työntekijät sekä jo alalla olevat, jotka haluavat vaihtaa työpaikkaa. Samoin järjestämme oman talon väelle sisäisiä oppimis- ja urapolkuja. Syksyn aikana käynnistämme TE-keskuksen kanssa koulutuksen maaperätutkijoille ja -kairaajille”, Murtojärvi kertoo.

”Jos herää kiinnostus yritystä tai avoinna olevia tehtäviä kohtaan, vaikka muiltakin aloilta, minuun voi ottaa yhteyttä. Taratestille voi myös jättää avoimen hakemuksen”, Murtojärvi kannustaa.

Avoinna olevia tehtäviä
⦁ Kairaus/tekninen avustaja, Pirkkala, Vantaa ja Turku eli yrityksen kaikki paikkakunnat
⦁ Maaperätutkija/kairaaja, kaikki paikkakunnat
⦁ Kallionäytekairaaja, kokeneet ja alalle tulevat, kaikki paikkakunnat
⦁ Ympäristösuunnittelija, Pirkkala tai Vantaa
⦁ Kokenut geosuunnittelija, kaikki paikkakunnat
⦁ Geosuunnittelija, kaikki paikkakunnat
⦁ Mittaaja, mittausinsinööri, kaikki paikkakunnat
⦁ Maastomittaaja, kaikki paikkakunnat
⦁ Projekti-insinööri, kaikki paikkakunnat
⦁ Tarjousinsinööri, Pirkkala
⦁ Myyntipäällikkö, Turku

Lisätietoa: Ainutlaatuinen ura – Taratest Oy,
https://taratestoy.teamtailor.com

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli