Unelmakodin rakentaminen houkuttaa yhä useampia


Pirkanmaalla on vapailla omakotitonteilla kovaa kysyntää, mutta onneksi kaupungilla on monipuolista tarjontaa. Myös suosittu hiilineutraalisuusrakentamisen hintakannustin-käytäntö on jatkumassa.

Unelmakotinsa saavuttamisen eteen kannattaa tehdä töitä. Tampere on yhä useamman mielestä sopivan kokoinen kaupunki asua: liikenneruuhkista ei yleensä tarvitse kärsiä ja kaikki on kompaktissa paketissa. Pirkanmaalla voidaankin tällä hetkellä puhua jopa tonttibuumista. Tämä on ymmärrettävää, sillä kehittyvän kaupungin palvelut ovat toimivat, kulttuuritarjonta on monipuolista ja vapaa-ajanviettomahdollisuudet mm. uuden Casinon ja Nokia Arenan myötä mielenkiintoiset. Julkinen liikenne pelaa hyvin uutta ratikkaa myöten, joten omaa autoakaan ei välttämättä tarvitse. Lisäksi luonnosta voi nauttia monin eri tavoin kaikkina vuodenaikoina. 

Lapsiperheet valitsevat yhä useammin Tampereen 

Tampereen kaupunki pyrkii tonttihauissa mahdollisimman hyvin vastaamaan erilaisten rakentajien, erityisesti lapsiperheiden tarpeisiin ja toiveisiin. ”Monimuotoinen rakentaminen palvelee tässä parhaiten”, kertoo Tampereen kaupungin tonttivastaava Jori Alanko. 

Isompi tonttihakukierros järjestetään yleensä kerran vuodessa, minkä lisäksi on tarjolla jatkuvassa haussa olevia tontteja Kämmenniemen alueelta. Alue sopii erityisesti luonnonrauhaa hakeville. Alueen tonttikoot ovat myös keskustatontteja isompia. Sinne on lähitulevaisuudessa suunnitteilla myös myytäviä tontteja. ”Tonttien sijainnit, koot ja kaavamääräykset ovat vaihtelevia, mikä helpottaa omien tarpeiden täyttämistä”, Alanko lisää. 

Hervantajärvi, Ojala ja Västinginmäki 

Kaupungin strategiset painotukset puurakentamiseen ja hiilineutraaliuteen näkyvät myös tonttihaussa. Ojala on valittu yhdeksi kohdealueeksi, jolla Tampereella edistetään puurakentamista. Ojalasta tontin saaneet pääsevät konkreettisesti minimoimaan hiilijalanjälkeään laskentaraportein. 

”Hervantajärvellä on ensi syksynä jaossa viimeiset vapaat tontit. Ojalasta tulee vuosien 2022 ja 2023 aikana tarjolle vajaa sata tonttia ja Västinginmäeltä saman verran alueen kaavan saatua lainvoiman ja tonttien tultua muutoinkin luovutuskuntoon. Myös palveluita luonnollisesti kehitetään kasvavien asuinalueiden tarpeisiin. Esimerkiksi Ojalassa kehitystyötä tehdään yhteistyötä yli kuntarajojen Kangasalan kanssa”, Jori Alanko täydentää. 

Tonttia voi helposti hakea kotisohvalta käsin, mutta maastoon tutustuminen tonttihaun aikana on enemmän kuin toivottavaa 

Kaupungilla palvellaan uusia tontinhakijoita ja -lunastajia kokenein voimin jouhevasti sähköisen hakuprosessin turvin. ”Verkkosivuiltamme löytyvät kartat ja asemakaavat sekä haettavat tontit ja hakuajat ja -menettelyt. Hakuprosessi on tehty selkeäksi. Rakennusvalvonnassa käsitellään rakennusluvat. Lisäksi se tekee lupiin liittyvät tarkastukset ja antaa ohjeita rakentajille.” 

Luovutusehdoissa on myös taloudellinen kannustinetu, jonka suurin osa hyödyntää. ”Rakentamalla tarkasti sopimusehtojen mukaisesti mm. energiatehokkuuskriteerit täyttäen on mahdollisuus saada viiden vuoden ajalta tontinvuokraan 50 % alennus tai kiinteällä hinnalla myydystä tontista kauppahinnan palautusta.” 

Seuraava tonttihaku järjestetään syksyllä 2022. ”Hakuun on tulossa enemmän tontteja kuin alustavasti suunniteltiin. Joten jos ei viimeksi tontinhaussa arpaonni suosinut ja Tampere on tähtäimessä, kannattaa tuolloin hakea uudestaan.” 

Hakuprosessi toteutetaan digitaalisesti ja luovutusehdot ovat kohteista riippuen monipuoliset: tontteja löytyy vuokrattavina, myytävinä kiinteällä hinnalla ja tarjouskaupalla. 

Unelmakotisi voi olla lähempänä kuin luuletkaan.

Tontit ja hakuohjeet löytyvät os. tampere.fi 

Tutustu myös Instagram-tiliin

Jaa tämä artikkeli


Rakentaminen