Ullakkorakentaminen on oma juttunsa


Taloyhtiön ullakkotilojen muuttaminen asunnoiksi vaatii paljon erityisosaamista. Alan konkari Osarakennus on lähes 30-vuotisen historiansa ajan keskittynyt pelkästään ullakkoasuntojen rakentamiseen. 

Helsingin ydinkeskustassa toimiva Osarakennus on maan vanhin ullakkorakentaja. Pitkä historia on yrityksen vahvuus. 

”Se tuo ymmärrystä eri aikakausien talojen ja niiden rakenteiden erityisominaisuuksista. Osaamme ennakoida ja hallita riskikohdat sekä suunnittelussa että toteutuksessa”, toimitusjohtaja Raine Hakala kertoo. 

On tärkeää tiedostaa esimerkiksi, mitä tietyn aikakauden taloissa välipohjarakenteena käytetty puuvälipohja tarkoittaa kantavuuden kannalta. 

Viime vuonna liiketoimintakaupan myötä tehdyssä sukupolvenvaihdoksessa tämäkin osa-alue vahvistui. Kohteiden rakennesuunnittelu löytyy nyt omasta takaa. 

”Se tuo ketteryyttä ja asiantuntemusta projekteihin”, hallituksen puheenjohtaja Jussi Patosalmi toteaa. 

Myös vanha asiantuntemus on arvossaan, kun eläköitynyt yrittäjä Jukka Mäkilä vaikuttaa edelleen hallituksessa. 

Osarakennuksen yrittäjät Jussi Patosalmi, Raine Hakala ja Niko Parikka kertovat uusista ullakkoasunnoista olevan paljon hyötyä taloyhtiölle. Esimerkiksi uusi yläpohja lämmöneristeineen ja vesikatteineen tuo energiatehokkuutta ja vastiketulot nousevat.
Kestävästi ja vastuullisesti 

Osarakennuksen kohteissa pyritään varmistamaan jo suunnitteluvaiheessa mahdollisimman pieni hiilijalanjälki. 

”Esimerkiksi työmaan jätehuollon ja rakennusjätteen käsittelyssä kumppanimme on sataprosenttisesti hiilineutraali. Lisäksi kaikissa kohteissa käytämme kestäviä ja helposti huollettavia tuotteita ja koneita”, Patosalmi toteaa. 

Tulevaisuudessa yrityksellä on visiona alkaa kompensoida sellaisia rakenneratkaisuja, joista aiheutuu enemmän hiilijalanjälkeä, mutta joita toistaiseksi joutuu vielä pakosti käyttämään. 

Taloyhtiön kumppani 

Ullakkorakentaminen toteutetaan tiiviissä yhteistyössä taloyhtiön kanssa. Osarakennus ostaa tilojen merkintäoikeuden, suunnittelee ja toteuttaa hankkeen. 

Kohteessa, jonka alapuolella asutaan, vaaditaan hienovaraisuutta. Tavaroiden ja henkilöstön liikkuminen talossa pitää tapahtua jouhevasti. 

Monien vanhojen kerrostalojen ullakkotilat ovat täysin käyttämättä. Alueellisella poikkeusluvalla ne voi ottaa hyötykäyttöön.

”Esittelemme hankkeet yhtiökokouksissa etukäteen. Aktiivisella tiedottamisella pidämme asukkaat ajan tasalla koko ajan ja päästämme välillä myös katsomaan töiden edistymistä”, Hakala sanoo. 

Osarakennus tukee taloyhtiötä tarvittaessa hankkeen esiselvittelystä ja rakennuslupavaiheesta alkaen. Se takaa kaikkien kannalta parhaan lopputuloksen: rakentajana se 

saa mahdollisimman paljon myytäviä neliöitä ja taloyhtiö vastaavasti maksimaalisen tuoton. 

Osarakennus (Forssan Osarakennus Oy) 

  • perustettu vuonna 1993 
  • viimeisin käynnistynyt kohde on 26. ullakko 
  • uusia kohteita Meritullinkatu ja Eerikinkatu 

www.osarakennus.fi

Jaa tämä artikkeli


Infrastruktuuri Rakentaminen