Tyypin 2 diabeteksen hoidossa huomio myös liitännäissairauksiin


Kaupallinen yhteistyö – AstraZeneca ja Calcus 

Diabetes jaetaan kahteen päätyyppiin 1 ja 2. Suomessa diabetesta sairastaa noin puoli miljoonaa ihmistä, joista suurin osa tyypin 2 diabetesta¹. Tyypin 1 diabeteksessa haima ei tuota insuliinia, jonka vuoksi sairaus vaatii säännöllistä insuliinihoitoa¹. 

Tyypin 2 diabetes liittyy usein metaboliseen oireyhtymään eli keskivartalolihavuuteen, kohonneeseen verenpaineeseen ja kohonneisiin rasva-arvoihin. Muita riskitekijöitä ovat esimerkiksi perimä, korkea ikä, vähäinen liikunta ja pitkään jatkunut stressi¹,². Tyypin 2 diabeteksessa insuliinin tuotanto, sen vaste kudoksissa tai molemmat ovat häiriintyneet¹. 

Tyypin 2 diabetes voi kehittyä harmillisen salakavalasti ja erityisesti ikääntyvien diabeetikoiden määrä lisääntyy hurjaa vauhtia¹,². Tyypin 2 diabetekseen voi liittyä myös liitännäissairauksia, kuten silmäsairauksia, hermomuutoksia, jalka- ja suuvaivoja sekä sydän-ja munuaissairauksia, jotka hoitamattomina voivat aiheuttaa elinvaurioita¹,². 

Tyypin 2 diabeteksen ensisijainen hoito on elintapamuutokset, kuten terveellinen ruokavalio, riittävä liikunta ja tupakoimattomuus1. Jos sairautta ei saada elintapamuutoksin hoidettua, lääkäri aloittaa diabeteslääkityksen ja nykyisin huomioidaan samalla myös haitallisten liitännäissairauksien hoito¹,². Liitännäissairauksista yleisimmin ensimmäisinä ilmenevät sydämen ja munuaisten ja vajaatoiminta, jotka hoitamattomana voivat lyhentää elinaikaa tyypin 2 diabeetikoilla³. 

On tärkeää käydä säännöllisesti lääkärissä, myös koronaepidemian aikana², tutkituttamassa terveytensä, jotta tyypin 2 diabetes diagnosoidaan ajoissa ja lääkäri huomioi myös mahdolliset liitännäissairaudet ja niiden riskitekijät¹,². Lääkäri valitsee sopivan lääkkeen potilaalle hänen yksilöllisten tekijöidensä ja mahdollisten yksilöllisten liitännäissairauksien mukaisesti¹,² – kunhan muistamme, että mikään lääke ei auta apteekin hyllyllä. 

Lähteet: 

1. Diabetes – sairastatko diabetesta tietämättäsi? Käypä hoito -suosituksien (Tyypin 2 diabetes, Insuliinipuutosdiabetes) potilasversio, 2018 (viitattu 05/2020) www.käypähoito.fi 

2. Diabetesliitto, www.diabetes.fi, (viitattu 05/2020) 

3. Birkeland KI, et al. Diabetes Obes Met, 2020. doi: 10.1111/dom.14074. 

FI-5837-05-20-DIA 

Jaa tämä artikkeli


Hyvinvointi Terveys