TYÖPAIKKA tarjoaa tilaisuuden, tekijät ottavat kopin


Tuskin kukaan kaipaa aikaa, jolloin kaikki raha-asiat piti hoitaa pankin tiskillä. Saman tyyppisestä kehityksestä on kyse terveydenhoidossa. Asiakkaan osallistuminen on tätä päivää. 

Katse on vahvasti tulevaisuudessa”, Tampereen yliopistollisen sairaalan kehittämisylilääkäri Niina Ruopsa vastaa kysymykseen, millainen työpaikka tämän päivän Tays on. ”Työntekijälle on iso asia tietää, että työpaikka tarjoaa mahdollisuuden kehittymiseen, oman ammattiosaamisen ja toimenkuvan laajentamiseen.” Ruopsa itse on mainio esimerkki maailmankuvaansa työelämässä laajentaneesta lääkäristä: plastiikka- ja käsikirurgian erikoislääkäristä tuli sähköisten terveyspalvelujen kehittäjä ja yksi digitalisaation vastuuvetäjistä Pirkanmaalla. 

”Sisäinen palo uuden etsimiseen pitää tietysti olla”, Ruopsa kuvaa hyppyä turvallisen ja tutun ulkopuolelle ja kertoo, kuinka yläasteella hankki oman tietokoneen ja opetteli käytön itse. ”Opettajan mielestä tytöt eivät voineet opetella atk:ta”, hän hymyilee ja toteaa ajautuneensa digimaailmaan ja kehittämisylilääkärin tehtävään, kun työpaikka tarjosi tilaisuuden. 

Digitalisaation murrosta sairaalamaailmassa Ruopsa vertaa pankkimaailman viime vuosikymmenten tapahtumiin. ”Ei kai kukaan enää kaipaa aikaa, jolloin kaikki raha-asiat piti hoitaa pankin tiskillä?” 

Saman tyyppisestä kehityksestä on kyse terveydenhoidossa. Asiakkaan osallistuminen on tätä päivää. Digitalisaatio säästää kaikkien osapuolten aikaa, hermoja ja vaivaa. 

Pirkanmaalla sähköinen OmaTays-asiointipalvelu otettiin käyttöön vuonna 2017. Ajanvaraukset, hoitoon liittyvät kyselyt ja keskustelut sekä etävastaanoton sisältävää palvelua on laajennettu vaiheittain, ja sillä on tällä hetkellä jo noin 100 000 käyttäjää. 

Ruopsa kumoaa usein esitetyn olettaman ikääntyneiden jäämisestä ”osaamattomina” sähköisten palvelujen ulkopuolelle. ”Monet iäkkäistäkin ovat nykyään sinut tietokoneiden kanssa, mutta mitään palvelua ei kuitenkaan voida suunnitella niin, että kaikki sitä käyttäisivät. Jos 80 prosenttia asiakkaistamme käyttäisi sähköisiä palveluja, jäisi hoitohenkilökunnalla aikaa heille, jotka todella tarvitsevat henkilökohtaista vuoropuhelua.” 

Viime keväänä käyttöön otettu TaysPolku on henkilökohtainen ja yksilöllinen palvelu. ”Se tekee hoitopolun näkyväksi ja selkeäksi. Ohjeita on rikastettu videoanimaatioilla; visualisointien avulla asiakkaan on helppo hahmottaa ja ymmärtää edessä oleva toimenpide”, Ruopsa sanoo. Hän myöntää, että kiirettä ei koskaan voida kitkeä kokonaan pois sairaalamaailmasta. ”Mutta, mitä enemmän pystymme varautumaan tuleviin tapahtumiin, sitä paremmin pystymme vaikuttamaan edessä olevaan hetkeen.” 

Digihoitaja on tulkki hoitotyön ammattilaisten ja koodarien välillä 

”Vaimo luuli menneensä naimisiin sairaanhoitajan kanssa, mutta nyt hän sanoo, että kotona asuu insinööri”, digihoitaja Olli Tasso nauraa. Tasso ei tunnustaudu digitalisaation pioneeriksi, mutta myöntää, että sähköisten palvelujen kehitystyön kärkijoukoissa on mielenkiintoista olla ja kulkea. ”Tykkään työstäni. Koko ajan on tarjolla uutta ja mielenkiintoista”, hän sanoo ja kokee digihoitajien olevan Pirkanmaalla arvostettu ammattikunta. 

”Toimimme tulkkeina hoitotyön ammattilaisten ja koodarien välillä.” Saumattoman yhteistyön myötä sairaalayksiköiden ja sähköisiä palveluja suunnittelevan, teknistä osaamista edustavan ammattikunnan maailmat ovat lähentyneet. ”Meillä on yhteinen kieli”, Tasso sanoo ja korostaa, että digitalisoinnin tarkoitus on palvella asiakkaita ja keventää hoitoalan ammattilaisten työtaakkaa. Digihoitajan työn myötä Tasso sanoo oppineensa, että insinöörimaailmassa asioilla on vain yksi määre: täsmällisyys. ”Sama täsmällisyys tuodaan digitalisoinnin ja sähköisten palvelujen myötä myös sairaalan eri yksiköihin. Inhimillisyyttä unohtamatta.” 

www.tays.fi

Jaa tämä artikkeli


Suomen Kiinnostavimmat Työnantajat