Työnvälityksen yksityinen tulevaisuus on jo tässä


Jethro Rostedtin kiinteistönvälitysfirman naapurista Turun Ratapihankadulta löytyy parinkymmenen ihmisen firma. Se eroaa muista saman oloisista toimistoista siinä, että täällä tehdään oikeasti jotain historiallista.

“Olemme Suomen suurin pilotti. Pilotti-sanaa ei saisi käyttää, mutta käytän kuitenkin. Yksinkertaisuudessaan laitetaan ihmisiä töihin yhdessä TE-toimiston kanssa ja pilotoidaan sitä miten yksityinen pieni toimija tämän kaiken voi tehdä uudella tavalla”, Olli Laakio sanoo.

Työnvälityspiste toimii kaksinapaisesti. Se saa asiakkaansa suoraan TE-toimistolta ja tarjoaa toisaalla yrityksille maksutonta rekrytointipalvelua. Uniikkia palvelussa on se, että byrokratian sijaan Työnvälityspisteelle on luotu olosuhteet, joissa asiakasta voidaan auttaa konkreettisesti kädestä pitäen. Yritykset taas saavat palvelusta parhaimmillaan työntekijän yhdellä puhelinsoitolla raskaan rekrytointiprosessin sijaan. Tänä syksynä on avattu toinen toimipiste Poriin, jolla katetaan koko Satakunnan alue.

“Emme siis ole kilpailija TE-toimistolle, vaan lisäkäsiä heidän työhönsä. Tietysti teemme asioita eri tavalla ja meillä on esimerkiksi laajat verkostot paikalliseen yrityselämään, mutta se on homman idea, kokeilla uusia tapoja ja kehittää suomalaista työnvälitystä. Toisinaan tämä inhimillisyydestä ja ihmisten kohtaamisesta puhuminen kuulostaa kukkahattutätiosastolta, mutta juuri sen kautta saamme aikaan tuloksia”, Marika Nieminen sanoo.

Työnvälityspisteen asiakaskunta koostuu siis työttömistä työnhakijoista ja ikäskaala on laaja. Oikeastaan vain alle parikymppiset on rajattu pois. Tasaisesti 1950-luvulla syntyneistä asti ihmisiä on saatu autettua joko työhön, koulutukseen tai perustamaan oma yritys. Keskimäärin töihin mennään kahdeksan viikon asiakkuuden päätteeksi, toisinaan asiakkuus kestää vuodenkin.

“Vastuu on kuitenkin aina työnhakijalla. Me emme ole viisastenkivi, vaan enemmänkin tuemme ja autamme ihmistä niissä omissa pyrkimyksissä. Haastamme siis ihan kaikkia, myös yhteistyökumppaneitamme, miettimään työnvälityksen prosessia uudella tavalla”, Olli Laakio sanoo.

www.työnvälityspiste.fi

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Työelämä