Turvallisuuden tunne mahdollistaa kotona asumisen pidempään


Ulla Wulff pitää erittäin tärkeänä sitä, että voi asua kotona. Kuva: Marjo Nurmio/Algol Oy

Aktiivisesti ystäviään tapaava Ulla Wulff (83) toivoo voivansa asua kotona mahdollisimman pitkään. Turvallisuutta kotona asumiseen tuo liiketunnistimiin perustuva turvajärjestelmä. 

Ulla Wulff on asunut yksin jo parikymmentä vuotta. Kotonaan hänellä on liiketunnistimiin perustuva turvajärjestelmä, Sensoriina. Järjestelmä kerää tietoa liikkeestä ja hälyttää, jos hän ei liiku normaalisti päivän aikana. 

“Tuntuu hyvältä, että on olemassa laite, joka vahtii ja hälyttää, jos minulle tapahtuu jotain. Välillä kiinnitän huomiota laitteeseen ja mietin, että vahtiiko se nyt minua. Mutta useimmiten unohdan koko laitteen olemassaolon.” 

Muita turvalaitteita ei toistaiseksi ole käytössä. “Esimerkiksi ranteeseen kiinnitettävää turvaranneketta en edes haluaisi. Koen, että se kontrolloisi tekemisiäni liikaa. Sensoriina on huomattavasti parempi, sillä en koe olevani siitä riippuvainen.” 

Ullan ystävät vierailevat hänen luonaan usein. Toiveissa on pystyä asumaan kotona niin pitkään kuin mahdollista. Keskeistä on kokemus turvallisuudesta. 

“Pidän kotona asumista erittäin tärkeänä. Joissain tapauksissa asuminen palvelutalossa voi olla hyväkin asia, mutta minä pelkäisin olevani enemmän eristäytynyt kuin kotona asuessani”, hän pohtii. 

“Luo turvaa, kun tietää tavallaan jonkun katsovan perään. Jos vaikka kaadun enkä itse pysty siitä ilmoittamaan, tiedän laitteen hälyttävän jossain vaiheessa.” 

Reagoi päivärutiineiden muutoksiin – Yksityisyys säilyy 

Sensoriinassa ei ole kuvaa tai ääntä tallentavaa kameraa, vaan se seuraa ainoastaan liikettä. Ulla Wulffin kotona liikesensoreita on kolmessa useimmin käytetyssä huoneessa: makuu- ja olohuoneessa sekä keittiössä. Liikettä seurataan lisäksi kaksikerroksisen kodin sisärappusissa ja ulko-ovessa. 

Järjestelmän avulla läheiset huomaavat herkemmin muutokset yksin asuvan päivärutiineissa. Ullan liikkumista valvoo hänen poikansa. Tavaksi on tullut tarkistaa aamuisin, että äiti on liikkunut edellisen päivän aikana normaalin päivärytminsä mukaan. Lisäksi matkapuhelin hälyttää, jos jotain poikkeavaa havaitaan. 

“Pystyn nyt ajankohdasta riippumatta helposti tarkistamaan, että äiti on liikkeellä ja että päivä on sujunut kuten normaalisti”, Johan Wulff kertoo. 

Järjestelmä ei korvaa muuta päivittäistä yhteydenpitoa, mutta sen avulla voi mistä vain nopeasti tarkistaa, että kaikki on kuten pitääkin. 

“Laite ei häiritse ja sen avulla säilyy kotona asuvan yksityisyys. Hälytystoiminto mahdollistaa sen, ettei tarvitse olla huolissaan ja soitella ihan koko ajan”, Johan sanoo. 

Kiinnostuitko? 

Sensoriina on ollut vuoden ajan testikäytössä, ja se tulee myyntiin alkukesästä. Palvelua myy suomalainen Algol Trehab. Lue lisää: www.sensoriina.fi. 

Jaa tämä artikkeli


Hyvinvointi Koti ja sisustus