Turvallisempi tulevaisuus tehdään yhdessä


Varautuminen ja turvallisuuden huomioiminen arjessa tekevät yhteiskunnasta kriisinkestävän. Suomalainen kokonaisturvallisuuden malli tarjoaa tähän hyvät suuntaviivat. 

KULUNEEN kevään aikana turvallisuusasiat ovat nousseet ykkösaiheeksi suomalaisten parissa. Syy tähän on tietenkin surullinen ja vakava, eli Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Ympäri Eurooppaa pohditaan nyt, ovatko yhteiskunnat riittävän varautuneita paitsi sotilaallisiin uhkiin, myös erilaisiin normaaliolojen häiriötilanteisiin, jotka vaihtelevat sähkökatkoista vesijakelun katkeamisiin ja myrskytuhoista tietoverkkojen kaatumiseen. 

Suomessa voimme hyvällä syyllä todeta, että olemme toimineet viisaasti, kun olemme hyvinäkin aikoina pitäneet huolta turvallisuudestamme. Meille suomalaisille varautuminen ja turvallisuusasioiden huomioiminen toiminnassa ovat olleet arkipäivää. 

Aina voi tietysti parantaa. Onkin hyvä, että viimeistään nyt myös sellaiset uudet uhkat, kuten kybervaikuttaminen ja informaatiovaikuttaminen ovat nousseet keskusteluun ja niihin myös varaudutaan uudella tavalla. 

Suomalainen kokonaisturvallisuuden malli on suunniteltu kestämään erilaiset poikkeusolot ja häiriötilanteet. Viranomaiset, kuten Puolustusvoimat, Poliisi ja Rajavartiolaitos vastaavat näihin vakavampiin tilanteisiin varautumisesta ja esimerkiksi väestönsuojelusta. 

Kokonaisturvallisuus kattaa kuitenkin koko yhteiskunnan. Turvallisemman tulevaisuuden rakentamiseen tarvitaan mukaan niin yritykset, yhteisöt kuin kansalaisetkin. Meille jokaisen vastuulle kuuluvat esimerkiksi riittävästä kotivarasta huolehtiminen ja arjen kyberturvallisuus, salasanoista lähtien. 

Suomessa on vankkaa turvallisuusalan osaamista ja näkemystä. Tälle perustalle on hyvä yhdessä rakentaa entistäkin turvallisempaa tulevaisuutta. 

Antti Kaikkonen 

Puolustusministeri 

Jaa tämä artikkeli


Tulevaisuuden Suomi