Turun Tiedepuisto kehittymässä ainutlaatuiseksi osaamiskeskittymäksi


Turun Tiedepuisto vetää mittavia investointeja, joilla katetaan rakennuskustannuksia. Havaintokuva Kupittaa Coren Plazasta. Kuva: Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy

Turku nousemassa Tiedepuiston hankkeen myötä Euroopan osaamiskeskittymien kärkijoukkoon.

Turussa eletään suoranaista rakennusbuumia. Kaupungin yhtenä kärkihankkeena on Turun Tiedepuisto, jonne on investoitu viimeisen kuuden vuoden aikana yli miljardi euroa eri toimijoiden ja kumppaneiden toimesta.

”Kyseessä on poikkeuksellinen laajamittainen ja kokonaisvaltainen kaupunkikehitys: fyysinen, toiminnallinen, digitaalinen ja sosiaalinen”, kertoo Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Loistavan sijainnin omaavassa Tiedepuistossa on jo toiminnassa mm. viisi korkeakoulua, yli 400 yritystä ja TYKS. Jatkossa alueelle pääsee pääkaupunkiseudulta tunnissa ratayhteyttä pitkin. ”Tiedepuistoa laajennetaan Kupittaan asemalta vaiheittain Itäharjun suuntaan”, Hintsanen kuvailee.

Miljoona uudisrakennusneliötä kasvattaa Tiedepuiston korkeakoulujen, yritysten ja asukkaiden moderniksi yhteisöalueeksi. ”Kupittaan uusi kansirakenne siihen linkittyvine rakentamisineen muodostaa tulevaisuudessa portin Turkuun. Hämeenkadun bulevardi raitioteineen ja älyliikenneratkaisuineen yhdistää Tiedepuiston Turun keskustaan, mikä istuu kunnianhimoisiin hiilineutraalisuustavoitteisiimme”, Hintsanen lisää.

Toteutukseen innovaatiokilpailulla

Tiedepuiston jättihanketta toteutetaan palvelumuotoilupohjaisen innovaatiokilpailun avulla.

”Tiedepuiston jättihanketta toteutetaan palvelumuotoilupohjaisen innovaatiokilpailun avulla.”

”Tässä ei ole kyse vain rakennushankkeesta ja kiinteistökehittämisestä, vaan houkuttaviensisältöjen, toimintojen ja rakenteiden kehittämisestä kokonaisvaltaisesti ja kaupunkilaislähtöisesti. Siksi innovaatiokilpailussakin haemme alueen pääkäyttäjäryhmien tarpeisiin konkreettisia toiminnallisia ratkaisuja ja niiden toteuttajia perinteisen suunnittelukilpailun sijaan.”

Kestävä yhdyskuntarakentaminen on Turun kaupunkikehittämisessä keskiössä. ”Kaupunkilaisten hyvinvointi ja elinkeinoelämän kilpailukyvyn edistäminen tehdään meillä kestävästi”, Hintsanen vahvistaa.

Alue on kaupunkikehityksen suunnannäyttäjä, jossa tiedepuiston ydinalueen Kupittaa Coren korkea hybridirakentaminen yhdistyy uudenlaisiin älykkäisiin, kestävän rakentamisen ratkaisuihin.

”Siitä valmistuu logistisesti vetovoimainen älykkään rakentamisen keskus, joka toimii näyteikkunana koko Suomen huippuosaamiseen”, Hintsanen visioi.

www.turku.fi/turun-tiedepuisto

Jaa tämä artikkeli


Alueellinen kehitys, julkiset rakennukset Rakentaminen