Uusi rekka-juna-yhteys Turun satamasta Ouluun


Keski-Euroopassa suosiotaan kasvattaneet ympäristöystävälliset rekka-tuneet kokonaan Suomesta sen jälkeen, kun Pasila-Oulu-yhteys lopetettiin vuonna 2014. Pasilan aseman muutosten jälkeen tilaa ei enää pääkaupungista ole löytynyt näille ns. yhdistetyille kuljetuksille. Turun Satama Oy:n alueella Pansiossa tilanne on päinvastainen: siellä vapautui vuoden 2018 alussa ro-ro-alukselle sopiva laituri, jonka vieressä kiiltävät rautatiekiskot uusine mahdollisuuksineen.

“Muutaman tunnin valmistelun jälkeen rautatie saataisiin toimintavalmiiksi. VR:llä on jo kuljetuskalusto olemassa ja Oulussa saadaan rekat nostettua pois junan kyydistä yhdistettyjen kuljetusten terminaalissa”, Turun Satama Oy:n myyntijohtaja Jaakko Nirhamo kertoo.

Aiemmin intermodal-kuljetuksien harmina oli Pohjanmaan rautateiden kapasiteetti ja korjaustyöt, joiden vuoksi junat myöhästelivät. Nyt lakeuksilla kriittiset korjaustyöt on saatu valmiiksi ja raiteiden kapasiteetin nostolle ei ole esteitä.

Helpotusta kuljettajapulaan

Ajatus Pansion intermodal-terminaalista on jo herättänyt kiinnostusta Travemündessä asti. Nirhamo on käynyt keskusteluja varustamojen ja kuljetusyrittäjien kanssa. Hyötyä on paljon. Niistä pääsevät nauttimaan suomalainen teollisuus ja elinkeinoelämä.

“Yhteyskuljetukset helpottaisivat koko ajan pahenevaa kuljettajapulaa. Lisäksi polttoaineen hinta saattaa nousta ja ympäristöystävällisiä kuljetusmuotoja tarvitaan ilmastosyistä lisää.”

Kuljetusyrittäjät ovat olleet myös kiinnostuneita mahdollisuudesta ajaa Helsingistä ajoneuvoyhdistelmät maanteitse Turkuun terminaaliin, josta niiden matka jatkuisi junalla. Pääkaupungin laivojen kanssa aikataulut sopisivat yhteen.

Pansioon suunnitellun intermodal-terminaalin alueella tilaa on noin 30 hehtaaria. Varastotilaa vapautuu tarvittaessa kahdesta 5 000 neliömetrin muunneltavasta Best- Hallista.

Turun Satama Oy

• rahtiliikenne kasvanut viime vuoteen verrattuna

• Viking Line kasvattaa rahtikapasiteettiaan vuonna 2021, kun uusi alus tulee käyttöön

• suorat yhteydet mm. Keski-Euroopan logistiikkahubeihin

• on osa TEN-T verkostoa.

www.portofturku.fi/

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Kuljetus ja Logistiikka